İnmeli hastalarda KAT 2000 ile denge eğitiminin motor gelişim ve denge üzerine etkileri
The effects of KAT 2000 balance training in the motor recovery and balance in the hemiplegic stroke patients
  1. Tez No: 165489
  2. Yazar: NURAY ALPTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLAY DİNÇER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: KAT 2000, inme, denge eğitimi, motor gelişim, özürlülük. 35, KAT 2000, stroke, balance training, motor recovery, disability. 37
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET İnmeli Hastalarda KAT 2000 İle Denge Eğitiminin Motor Gelişim ve Denge Üzerine Etkileri Dinamik postür ve harekette asimetri inmeye bağlı gelişen hemiparezide en sık karşılaşılan lokomosyon bozukluğudur. Denge rehabilitasyonunda hareketli platformu olan viziiel feedback cihazları kullanılmakta ve tedavilerin etkinlikleri ile ilgili çelişkili sonuçlar rapor edilmektedir. Bu çalışmada, hemiparezi gelişmiş inmeli hastalarda standart rehabilitasyon programına ek olarak KAT 2000 cihazı ile denge eğitiminin özürlülük, motor gelişim ve denge üzerine etkileri araştırıldı. İnme sonrası hemiparezi gelişen, 30 hasta 2 gruba randomize edildi. 1. grup (kontrol grubu) rutin inme rehabilitasyon programına alındı, 2. grup rutin inme rehabilitasyon programına ek olarak KAT 2000 cihazında egzersiz programına alındı. Hastalar özürlülük düzeyleri, motor gelişimleri ve denge açısından tedavi öncesi ve sonrasında değerlendirildi. Tedavi öncesi motor, denge ve özürlülük değerlendirmelerinde gruplar arasında fark yoktu. Tüm gruplarda. Brunnstrom motor evrelerinde (üst ve alt ekstremite), fonksiyonel bağımsızlık ölçeği (FBÖ) motor skorunda ve hareket alt skorunda, Fugl-Meyer sensorimotor değerlendirmesinde (FMSD) alt ekstremite skorunda tedavi öncesine göre tedavi sonrasında istatistiksel olarak anlamlı artış saptanırken, gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Tedavi sonrasında FMSD denge skorunda 1. grupta anlamlı artış olmazken, 2. grupta anlamlı artış saptandı. İki grupta da tedavi sonrası KAT 2000 statik balans indeksi (Bİ) tedavi öncesine göre daha iyiydi ancak 2. gruptaki artış 1. gruptan istatistiksel olarak daha anlamlıydı. Tedavi sonrası 1. grupta dinamik Bİ' de anlamlı fark saptanmazken, 2. grupta dinamik skor istatistiksel olarak anlamlı oranda daha iyiydi. Sonuç olarak, KAT 2000 ile denge eğitiminin motor gelişim ve özürlülük üzerine anlamlı etkisi saptanmazken, denge üzerinde olumlu etkisinin olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The effects of KAT 2000 balance training in the motor recovery and balance in the hemiplegic stroke patients Asymmetry in dinamic posture and movement is the most common locomotor deficit identified with the hemiparesis resulting from a cerebral vascular accident. The the visual feedback device with moving platform has been proposed for balance rehabilitation of hemiplegic stroke patients and contradictory results have been reported about the effectivity of the treatments. In this stuudy, the effects of KAT 2000 balance training in hemiplegic stroke patients in terms of disability, motor improvement and balance were investigated. Thirty patients with the hemiparesis resulting from a cerebral vascular accident were randomised to two groups: I. Control group (Physical therapy activities); II. KAT 2000 group (Physical therapy activities+KAT 2000 balance training). Patients were assessed with disability, motor improvement and balance pretreatment and posttreatment. The baseline measurements associated with motor function, disability and balance were similar in two groups. There were statistically significant increases in Brunnstrom motor recovery scores (upper and lower extremity), functional independence measure motor scores and mobility subscale scores and Fugl-Meyer assessment scale lower extremity subsclae scores in all of groups but tehere was no significant difference in two groups. Although, there was a significant difference in Fugl-Meyer assessment scale balance subsclae scores in the 2. group, there was no difference in 1. group in posttreatment. Although, the two groups showed significant improvement in KAT 2000 static balance index, the improvement in 2. group was significant different from that in 1. group. There was a significant improvement in KAT 2000 dinamic balance index in 2. group but there was no significant difference in 1. group on posttreatment. 36In conclusion. KAT 2000 balance training was found to be effective in the balance retraining but there was no significant effect on the motor recovery.