Anjiyografik olarak gösterilmiş koroner arter hastalığı olan hastalarda bir risk faktörü olarak insülin rezistansının ilişkisi ve lezyon yaygınlığı ile birlikteliği
- Tez No: 165614
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞİNASİ MANDUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: İnsülin Rezistansı, KAH, KAG, PAI-1, Obezite iv, Insulin Resistance, CAD, Coronary artery angiography, PAI-1, Obesity
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Koroner arter hastalığı ( KAH ) dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir mortalite ve morbidite nedenidir. Klasikleşmiş risk faktörlerinin koroner aterosklerozun gelişimindeki yerleri bilinmekle beraber insülin rezistansı bir çok kardiyovasküler hastalık için risk faktörüdür. Bu çalışmada anjiyografik olarak gösterilmiş KAH olan hastalarda bir risk faktörü olarak insülin rezistansının lezyon yaygınlığı ile olan birlikteliğini inceledik. Çalışmaya koroner anjiyografide (KAG) lezyon olan 42 hasta (Grup I) ve KAG 'leri normal olan 39 (Grup II) diabetik olmayan bireyden oluştu. Çalışmaya alınan hastalar yaş, cinsiyet, sigara içimi, hipertansiyon (HT), dislipidemi, insülin rezistansı, obezite ve tromboza eğilim yönünden değerlendirildiler, insülin rezistansı HOMA testi ile hesaplandı. Tromboza olan eğilimi göstermek için Plazminojen Aktivatör lnhibitör-1 (PAI-1) çalışıldı. Gruplar arasında yaş cinsiyet ve sigara kullanımı açısından anlamlı fark bulunmadı. İki grupta da HT varlığında insülin rezistansı anlamlı yüksekti. Bel çevresi ve vücut-kitle indeksi (VKİ ) artışıyla insülin seviyeleri ve rezistansı yüksek bulundu. İnsülin rezistansı artışıyla, PAI -1 seviyelerindeki yükselme arasındaki ilişki anlamlı bulundu. Aynı zamanda Grup I'de KAH şiddet skoru artığında PAI-1 'de artmıştır. İlave olarak her iki grupta VKİ ve bel çevresi arttığında beraberinde PAI-1 değerinin de artığım tespit ettik. Sonuç olarak bu çalışma göstermiştir ki ; hipertansif, koroner arter hastalığı olan, obez kişilerde insülin seviyeleri, insülin rezistansı ve PAI-1 yüksek bulunmaktadır. Bu nedenle koroner arter hastalığı olanlarda insülin rezistansının majör bir risk faktörü olduğu göz önünde bulundurulmalı ve bu ilişkinin lezyon yaygınlığı ile birlikteliği de unutalmamalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Coronary artery disease (CAD) is a important caustive for mortality and morbidity all over the world and in our country also. Insulin resistance (IR) is a risk factor for CAD. We explored patients with CAD ( group I n=42 ) which diagnosed by angiography. We explored relationship between IR and severity of CAD. We created a control group ( group II n=39) which include patients who have normal coronary artery angiography and who are not diabetic. All patients of both group I and group II were evaluated about age, gender, smoking, dyslipidemia, insulin resistance, obesity, hypercoagulopaty. Insulin resistance was calculated by HOMA test Hypercoagulopaty was evaluated by plasminogen activator inhibitor 1 (PAI-1). There was no difference between groups about age, gender, and smoking. Patients with hypertension had insulin resistance in both groups. Plasma insulin concentration and insulin resistance were significantly high in patients who have high body mass index and enlarged waist. There was positive correlation between insulin resistance and plasma concentration of PAI-1. There was a positive correlation between severity of PAI-1. In addition enlarged waist was positive correlate with high PAI-1 In conclusion this study showed that insulin resistance, insulin concentration, PAI-1 are high in patients who are hypertensive obes and with CAD. Therefore we should be in paid for insulin resistance and should know that severity of CAD is correlated with insulin resistance.