Aydın ili özel işletme koşullarında yetiştirilen kıl keçilerinin bazı verim özellikleri üzerinde araştırmalar
Investigations on some production traits of hair goats bred under private farm conditions in Aydın
  1. Tez No: 165681
  2. Yazar: DEĞER ORAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ALTINEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Keçi, Kıl keçisi, verim özellikleri 185, Goat, Hair goat, production traits. 187
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
BOLUM 7 ÖZET Aydın ilinde iki özel işletmede yürütülen bu araştırma, Kıl keçilerinin iki yıllık yetiştirme dönemindeki döl verimi, süt verimi, kıl verimi ve kıl özellikleri ile oğlakların yaşama gücü ve büyüme performanslarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyalini 2003 ve 2004 yıllarında yetiştirilen 2-7 yaşları arasında toplam 456 Kıl keçisi ve bunlardan doğan 439 oğlağa ait veriler oluşturmuştur. Bu araştırmada, keçilerin oransal döl verimi özellikleri ve oğlakların yaşama gücü oranlarının istatistik analizleri için“X2-testi”yapılmıştır. Diğer verim özelliklerine ait aritmetik ortalamalar bakımından gruplar arasındaki farklılıkların önem kontrolü için“Duncan-testi”ve“t-testi”, düzeltilmiş ortalamalar bakımından gruplar arasındaki farklılığın önem kontrolü için ise“contrast-test”kullanılmıştır. Ayrıca çalışmada, verim özellikleri üzerine etki eden faktörler“En Küçük Kareler Metodu”ile incelenmiştir. İki yıllık yetiştirme dönemindeki Kıl keçilerinin gebelik oram %97.81, kısırlık oram %2.19, abort oranı %3.59, doğum oram %94.30, tek doğum oram %97.91, ikiz doğum oram %2.09, oğlak verimi %96.27 ve bir doğuma düşen oğlak sayısı 1.02 olarak tespit edilmiştir. Verim yılı ve işletme faktörünün oransal döl verimi özellikleri üzerindeki etkileri istatistik! açıdan önemsiz, bir doğuma düşen oğlak sayısı bakımından ise verim yılları arasındaki farklılık önemli bulunmuştur. Araştırmada, laktasyon süresi, laktasyon süt verimi, sağım süresi ve sağım dönemindeki süt verimine ait en küçük kareler ortalamaları sırasıyla 232.29 gün, 100.92 184kg, 132.09 gün ve 43.14 kg olarak belirlenmiştir. İncelenen tüm süt verimi özellikleri üzerinde yaşm ve yılın (laktasyon süresi hariç) önemli düzeyde etkili olduğu belirlenmiştir. Araştırma kapsamındaki Kıl keçilerinin kıl verimi, kıl çapı ve kıl uzunluğuna ait en küçük kareler ortalamaları sırasıyla 381.00 g, 76.70 mikron, 13.63 cm olarak saptanmıştır. Kıl verimi üzerinde yıl, işletme, yaş ve canlı ağırlık grubunun, kıl çapı üzerinde yaşm, kıl uzunluğu üzerinde ise işletme ve yaşm etkisi istatistik! açıdan önemli bulunmuştur. Araştırmada, Kıl keçilerinin kırkım sonu canlı ağırlıklarına ait en küçük kareler ortalaması 42.17 kg olarak tespit edilmiş olup, bu özellik üzerinde yılın etkisi önemsizken, işletme ve yaşm etkisi önemli bulunmuştur. Oğlakların 1., 2. ve 3. aylardaki yaşama gücü oranlarının sırasıyla %98.86, %96.81 ve %95.44 düzeylerinde olduğu ve bu özellik üzerinde yıl, işletme, cinsiyet ve ana yaşının etkisinin önemsiz olduğu, doğum tipinin ise yalnız 3. ay yaşama gücü üzerindeki etMsinin önemli olduğu belirlenmiştir. Oğlakların doğum, 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7. ve 8. aylardaki canlı ağırlıklarına ait en küçük kareler ortalamaları sırasıyla 2.19 kg, 6.19 kg, 9.70 kg, 13.08 kg, 16.31 kg, 18.77 kg, 20.25 kg, 25.38 kg ve 23.32 kg olarak tespit edilmiştir. Ana yaşı ve cinsiyetin tüm büyüme dönemlerindeki canlı ağırlıklar üzerindeki etkisi, yılın 7. ve 8. aylar, işletmenin 6. ve 8. aylar dışındaki büyüme dönemlerindeki canlı ağırlıklar üzerindeki etkisi, doğum tipinin ise doğum ağırlığı ile 4. ve 5. aylardaki canlı ağırlıklar üzerindeki etkisi istatistik! açıdan önemli bulunmuştur. Bu araştırma ile, Türkiye'de başka amaçlar için kullanılamayan tarımsal alanlarda, tamamen ekstansif koşullarda yetiştirilen Kıl keçilerinin özellikle döl verimi ve oğlaklarının yaşama gücü bakımından yüksek düzeyde performans gösterdiği saptanmıştır. Bu keçilerin yetiştirildikleri bölgelerde uygun yetiştirme tekniklerinin kullanılması ve kontrollü bir yetiştiricilik yapılması ile verim performanslarının arttırılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigations on Some Production Traits of Hair Goats Bred under Private Farm Conditions in Aydm The present study which was carried out at two private farms in Aydın was conducted to investigate the reproductive traits, milk yield, hair production and fleece characteristics of Hair goats and survivability and growth performances of their kids in breeding periods of two years. The material of the study was formed a total date of 456 Hair goats, which were between 2 and 7 years of age and their 439 kids bred in the years 2003 and 2004. In the study“X2-test”was performed for the statistical analysis of reproductive traits of goats and survival rates of kids.“Duncan-test”and“t-test”were used for the significance control of differences among groups in arithmetic means and“contrast test”was used for the significance control of differences among groups in corrected means of other production traits. In addition, the factors affecting on the production traits were examined by using“Least Squares Method”. In two years breeding period of Hair goats, conception rate was 97.81%, infertility rate was 2.19%, abortion rate was 3.59%, kidding rate was 94.30%, single birth rate was 97.91%, twin birth rate was 2.09%, the percentage of kids born according to mated does was 96.27% and litter size was 1.02. It was found that the effects of production year and farm factor on the reproductive traits, which were given by percentages, were not statically significant, where as the difference among production years for utter size was significant. 186In the current study, least square means of lactation length, lactation yield, days of milking and milk yield of milking period were determined as 232.29 days, 100.92 kg, 132.09 days and 43.14 kg, respectively. It was found that the age of goats and year (except for lactation length) have significant effects on the all studied milk production traits. Least square means of hair production, fibre diamater and fibre length of Hair goats in the study were determined as 381.00 g, 76.70 micrones and 13.63 cm, respectively. It was found that the effects of year, farm, age and groups of live weights on hair production, the effect of age on fibre diamater and the effects of farm and age on fibre length were statistically significant. In the study, least square means of live weights of Hair goats after shearing was determined as 42.17 kg. It was found that the effect of year on this trait was not significant, where as the effects of farm and age were significant. It was found that the survival rates of kids at 1st, 2nd and 3rd months were 98.86%, 96.81% and 95.44%, respectively and the effects of year, farm, sex of kids and age of goats on the this trait were insignificant, however the effect of birth type was only significant on the survival rate at 3rd month. Least square means of weights of kids at birth, 1st, 2nd, 3rd, 4* 5th, 6th, 7th and 8* months were 2.19 kg, 6.19 kg, 9.70 kg, 13.08 kg, 16.31 kg, 18.77 kg, 20.25 kg, 25.38 kg and 23.32 kg, respectively. It was found that the effects of age of goats and sex of kids on the weights of kids in all growth periods, the effect of year on the weights of kids in all growth periods except for 7th and 8th months, the effects of farm on the weights of kids in all growth periods except for 6th and 8* months and the effects of birth type on the birth weight and live weights in 4th and 5th months were statically significant. As a result of this study, it was found that Hair goats, which are being bred extensively on the agricultural areas, which can not be used for other purposes have high performance, particularly for the reproductive traits and survivability of their kids. It was concluded that the production performances of these goats can be improved by using appropriate breeding technics on the breeding areas.