Removel of algae with trickling filter from stabilization pond efeluents
Damlatmalı filtre kullanılarak stabilizasyon havuzu çıkış sularından alg giderimi
- Tez No: 166833
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ DİLEK, PROF. DR. CELAL GÖKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: algae removal, trickling filter, stabilization ponds
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ABSTRACT REMOVAL OF ALGAE WITH TRICKLING FILTER FROM STABILIZATION POND EFFLUENTS Kaya, Devrim M.Sc, Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Filiz B. Dilek Co-Supervisor: Prof. Dr. Celal F. Gökçay September 2005, 111 pages The objective of this study is to remove turbidity originating from algae present in oxidation ponds effluents by an easy and inexpensive method. For this reason, a novel lab-scale Step Feed Dual Treatment (SFDT) process was constructed and the efficiency of trickling filter (TF) to remove algae and organic matter was investigated. SFDT process developed in this study is the unique, inexpensive and new system to scavenge algae from oxidation pond effluents. In this system, influent is first treated in a stabilization pond, and subsequently they directed to a TF, so as to provide a dual treatment. Moreover, some fraction of the raw influent was directly sent to TF to maintain a steady biofilm on the TF medium. Stabilization pond was not simulated in the experimental set-up as the main objective of the study is to observe TF ability to scavenge algae from pond iveffluent. To determine the magnitude of the effect of individual operational parameters (hydraulic loading rate, influent COD and chlorophyll-a concentration) and of their combinations on organics and particle removal efficacy an experimental design was followed. Experiments consistent with two- level factorial design with three variables (2 ) were performed. Hydraulic loading rate (HLR) (0.5-2 nrW.day), influent COD (150-550 mg/1) and influent chlorophyll-a concentrations (Chl-a) (250-600 jug/1) were selected as independent variables. The COD and algae removal (as Chl-a) were selected as dependent variables. Data obtained from the experiments showed that when HLR (m3/m2.day) was increased from 0.5 to 2, Chl-a, NTU, SS and COD removals were decreased, however, more than 85 % removal was attained in each case, except for COD. The lowest removal efficiencies were obtained for all the quality parameters when hydraulic loading was increased to 4 m /m.day. It was observed that in general removal percentages for turbidity, Chl-a, SS and COD increased considerably with the decreasing hydraulic loading rate. Highest removals were obtained at lowest HLR. The removal of algae in TF was presumably due to both flocculation (due to algal and bacterial EPS production) and degradation (through bacterial activity) of algae. In conclusion, trickling filter produced clear effluents, with less than 2 NTU, for most of the cases.
Özet (Çeviri)
Öz DAMLATMALI FİLTRE İLE STABİLİZASYON HAVUZU ÇIKIŞ SULARINDAN ALG GİDERİMİ Kaya, Devrim Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Filiz B. Dilek Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Celal F. Gökçay Eylül 2005, 111 sayfa Bu çalışmada stabilizasyon havuzu çıkış sularında algden kaynaklanan bulanıklığı kolay ve ucuz bir şekilde gidermek amaçlanmıştır. Bu amaçla Çift Kademe Beslemeli Ardışık Arıtma (ÇKBAA) prosesi geliştirilmiş ve proses içinde damlatmalı filtrenin (DF) oksidasyon havuzu çıkış suyundan alg ve organik partikülleri gidermedeki verimliliği araştırılmıştır. ÇKBAA prosesi oksidasyon havuzu çıkış sularından alg giderimi amacıyla kullanılmak üzere bu çalışmada geliştirilen ucuz ve yeni bir sistemdir. Bu sistemde, stabilizasyon havuzuna gelen atıksu önce stabilizasyon havuzunda daha sonra da DF'de arıtılmakta, yani ardışık arıtıma tabii tutulmaktadır. Ayrıca, DF'de biyofilm oluşumunu sağlamak amacıyla, ham atıksuyun bir kısmı doğrudan DF'yeyönlendirilmektedir. Stabilizasyon havuzu deney düzeneğinde simule edilmemiştir çünkü çalışmanın amacı DF'nin havuz çıkış sularından alg giderim verimini araştırmaktır. Deneylerde, işletim parametrelerinin ayrı ayrı ve birlikte etkilerim" gözlemek amacıyla, iki seviyeli, 3 değişkenli, (23), 8 deney setinden oluşan, tam faktoriyel deney matriksi oluşturulmuştur. Hidrolik yükleme hızı (HYH) (0,5 - 2 m3/m2.gün), giriş KOI (150-550 mg/1) ve klorofıl-a konsantrasyonu (Chl-a) (250-600 /jg/1) bağımsız değişkenler olarak; KOI ve alg giderimi ise bağımlı değişkenler olarak seçilmiştir. Elde edilen verilere göre; HYH 0,5'den 2 m3/m2.gün'e yükseltildiğinde Chl-a, NTU ve KOI giderimlerinde düşüş olduğu gözlenmekle birlikte, tüm yükleme hızlarında, KOI giderimi hariç diğer parametrelerde genellikle % 85 civarında bir giderim elde edilmiştir. HYH 4 m /m.gün' e yükseltildiğinde, tüm kalite parametreleri açısından en düşük verim elde edilmiştir. Genelde, HYH'nın azalmasıyla bulanıklık, Chl-a, AKM, ve KOI giderim verimlerinde önemli bir artış gözlenmiştir. En yüksek giderim verimleri en düşük HYH'mda elde edilmiştir. DF'de alg gideriminin hem flokulasyon (alg ve bakteri kaynaklı EPS 'den dolayı) hem de bozulma ile sağlandığı düşünülmüştür. Sonuç olarak, ÇKBAA sistemi denemelerinin çoğunda berrak bir çıkış suyu,