Tribological properties of a tightly woven carbon/carbon composite
Sıkı örgülü bir karbon/karbon kompozitin tribolojik özellikleri
- Tez No: 166841
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDULLAH ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: K/K kompozit, triboloji, sürtünme, aşınma, yağlayıcı. vıı, C/C composite, tribology, friction, wear, lubricant
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
oz SIKI ORGULU BİR KARBON/KARBON KOMPOZITTN TRÎBOLOJİK ÖZELLİKLERİ Karaveli, Keriman Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Abdullah Öztürk Haziran 2005, 77 sayfa Sıkıca örülü karbon fiberlerle takviye edilmiş bir Karbon/Karbon (K/K) kompozitin tribolojik özellikleri ASTM pin on disk tekniğine göre deneysel olarak değerlendirildi. Bu çalışmada kullanılan K/K kompozit plaka şeklinde ticari bir malzeme olan K-Karb idi. Kompozit, grafit fiber takviyeli grafit matristen oluşmuş ve havacılık uygulamaları için geüştirilmiştir. Fiber takviyesi düz örgü şeklindedir. Testler zirkonyadan oluşturulmuş bir kürenin K/K kompozit numune üzerinde kaydırılması ile gerçekleştirildi. Sürtünme katsayısı ve aşınma hızı; uygulanan yükün, kayma hızının, kayma mesafesinin ve yağlayıcının fonksiyonu olarak normal laboratuar koşullarında belirlendi. Kompozitin ortalama sürtünme katsayısı 5 N yük altında, 0,5 cm/s kayma hızında, 100 m kayma mesafesinde laboratuar atmosferinde 0,135 [i; yağlayıcının bulunduğu bir ortamda 0,1 13 n olarak bulundu. Testlerin tamamlanmasından sonra elde edilen yüzey profil izlerinden faydalanılarak belirlenen aşınma hacimleri, spesifik aşınma oranlarının hesaplanılmasmda kullanıldı. Kompozitin spesifik aşınma oram 5 N yük altında, 0,5 cm/s kayma hızında, 100 m kayma mesafesinde laboratuar atmosferinde 0,754 x 10“4 mm3/N.m ve yağlayıcının bulunduğu bir ortamda 0,437 x 10”4 mm3/N.m olarak bulundu. vıSpesifik aşınma oranlan, artan kayma mesafesi, kayma hızı, uygulanan yük ile ve yağlayıcının bulunduğu bir ortamda azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRIBOLOGICAL PROPERTIES OF A TIGHTLY WOVEN CARBON/CARBON COMPOSITE Karaveli, Keriman M.Sc, Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Abdullah Öztürk June 2005, 77 pages Tribological properties of a tightly woven Carbon/Carbon (C/C) composite were assessed experimentally in accord with the ASTM pin on disk technique. The C/C composite used in this study was a commercial material (K-Karb) obtained in a panel form. The composite consists of graphite fiber reinforced graphite matrix developed for aerospace applications. The fiber reinforcement was in a plain weave woven fabric form. The tests were conducted by sliding zirconia ball against the C/C composite. The friction coefficient and wear rate were determined as functions of applied load, sliding speed, sliding distance and lubrication in ambient laboratory conditions. Mean friction coefficient of the composite was 0.135 [x when tested at ambient atmosphere and 0.1 13 \i in lubricated environment at a load of 5 N, sliding speed of 0.5 cm/s, and sliding distance of 100 m. The wear volumes determined from surface profile traces obtained on the wear tracks after completion of the tests were used for calculations of the specific wear rates. The specific wear rates of the composite were 0.754 x 10“4 mm3/N.m at ambient atmosphere and 0.437 x 10”4 mm3/N.m in lubricated environment at the load of 5 N, sliding speed of 0.5 cm/s, and sliding IVdistance of 100 m. The specific wear rate of the composite decreased with increasing sliding distance, sliding speed, applied load and also, decreased in lubricated environment.