Rubber toughening of phenolic resin by using nitrile rubber and amino silane
Fenolik reçinenin nitril kauçuk ve amino silan kullanarak kauçuk toklaştırılması
- Tez No: 166842
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CEVDET KAYNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kauçuk toklaştırması, resol türü fenol-formaldehit reçine, akrilonitril-bütadien kauçuk, 3-aminopropiltrietoksisilan, mekaniksel özellikler, ısıl özellikler, SEM analizi vı
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
oz FENOLİK REÇİNENİN NİTRİL KAUÇUK VE AMİNO SİLAN KULLANARAK KAUÇUK TOKLAŞTIRILMASI Çağatay, Onur Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cevdet Kaynak Temmuz 2005, 83 sayfa Bu çalışmanın amacı resol türü fenol formaldehit reçinenin kauçuk toklaştırılmasının incelenmesidir. Bu amaçla, fenolik reçine ilk önce akrilonitril- bütadien kauçuğu tek basma, daha sonra ise 3-aminopropiltrietoksisilan ile birlikte kullanarak modifiye edilmiştir. Test numuneleri sıvı fenolik reçinenin karıştırılıp dökülmesiyle üç farklı grupta hazırlanmıştır. Birinci grupta, saf fenolik reçine numuneleri üretilmiştir. İkinci grupta, fenolik reçine, 0.5, 1, 2, ve 3 ağr. %'li nitril kauçukla modifiye edilirken, son grupta ise, modifikasyon, 0.5 ağr. %'li nitril kauçukla birlikte onun miktarının 1, 2, ve 4 ağr. %'li amino silanla birlikte kullanılarak yapılmıştır. Tüm numunelerin kür işlemi fırında ısıyla yapılmıştır.Numunelerin davranışlarını incelemek için, Üç Noktalı Eğme, Charpy Darbe, Düzlem-Gerinimli Kırılma Tokluğu ve Dinamik Mekaniksel Analiz testleri, ilgili ISO standartlarına göre tüm numune grupları için uygulanmıştır. Aynı zamanda, bazı örneklerin kırılma yüzeyleri Taramalı Elektron Mikroskobu ile incelenmiştir. Sonuç olarak, resol türü sıvı fenolik reçinenin kanşünlıp dökülmesiyle ilgili sorunlar olmasına rağmen, fenolik reçinenin tokluğu nitril kauçuk ve amino silan kullanılarak artırılabilmektedir. Nitril kauçuğu amino sılanla birlikte kullanarak yapılan modifikasyon, sadece nitril kauçuk kullanarak yapılandan çok daha etkili olmuştur. Bu sinerjistik durumda örneğin, saf fenolik reçine numunelerinin Charpy Darbe Dayanımı ve Kırılma Tokluğu değerleri sırasıyla 63% ve 50% oranında artmıştır. SEM çalışmaları ana kauçuk toklaştırma mekanizmasının özellikle nitril kauçuk ve amino silan fazlarından başlayan deformasyon çizgileri şeklinde gözlemlenen kesme akması olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RUBBER TOUGHENING OF PHENOLIC RESIN BY USING NITRILE RUBBER AND AMINO SILANE Çağatay, Onur M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cevdet Kaynak July 2005, 83 pages The aim of this study was to investigate rubber toughening of resol type phenol- formaldehyde resin. For this purpose, phenolic resin was first modified by only acrylonitrile butadiene rubber, and then by using nitrile rubber together with 3-aminopropyltriethoxysilane. Test specimens were prepared by mixing and casting of liquid phenolic resin in three groups. In the first one, neat phenolic resin specimens were produced. In the second group, phenolic resin was modified with 0.5, 1, 2, and 3 wt.% nitrile rubber, while in the last group modification was carried out by using 0.5 wt.% nitrile rubber together with 1, 2, and 4 wt.% amino silane (with respect to nitrile rubber). All specimens were heat cured in the oven. IllIn order to observe behaviors of the specimens, Three-Point Bending, Charpy Impact, Plane-Strain Fracture Toughness, and Dynamic Mechanical Analysis tests were conducted according to the related ISO standards for all specimens groups. Scanning Electron Microscopy (SEM) was also used for the fractographic analysis of some samples. It is concluded that, although there were problems in mixing and casting of liquid resol type phenolic resin, its toughness could be improved by using nitrile rubber and amino silane. Modification by using nitrile rubber and amino silane together was much more effective than by using only nitrile rubber. In this synergistic case for instance, Charpy impact strength and fracture toughness values of the neat phenolic specimens were increased 63% and 50%, respectively. SEM studies indicated that the main rubber toughening mechanism was shear yielding observed as deformation lines especially initiated at the domains of nitrile rubber and amino silane. Keywords : Rubber toughening, resol type phenol formaldehyde resin, acrylonitrile-butadiene rubber, 3-aminopropyltriethoxysilane, mechanical properties, thermal properties, SEM fractography IV