Influence of B2O3 addition on the microstructure of mica based glass-ceramics
B2O3 ilavesinin mika bazlı cam seramiklerin mikro yapısı üzerine etkileri
  1. Tez No: 166848
  2. Yazar: HAKAN AYKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cam seramik, B2C>3, mika, flormika, işlenebilirlik, vollastonit, bünyeye uygunluk. vii, Glass ceramic, B2O3, mica, fluormica, machinability, wollastonite, biocompatibility
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
öz B2O3 İLAVESİNİN MİKA BAZLI CAM SERAMİKLERİN MİKROYAPISI ÜZERİNE ETKİLERİ AYKUT, Hakan Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abdullah Öztürk Ocak 2005, 82 sayfa Mika bazlı cam seramikler, SiO2, AlaOa, CaO, MgO, KaO, ve F sisteminden oluşturulmuş camların kristalizasyon adı verilen kontrollü ısıl işleme tabi tutulması ile üretilmiştir. Camın ağırlıkça %1'i oranında TiO2 ilavesi harmana çekirdeklendirici olarak eklenmiştir. BaOa ilavelerinin mika bazlı cam seramiğin dokusunda oluşturacağı etkileri gözlemlemek için camın ağırlıkça %1, 2, 4 ve 8'i oranında B2O3 harmana eklenmiştir. Kristalleşme, çekirdek oluşumu ve kristal büyümesi olarak 2 adımda sonuçlanmıştır. Çekirdeklenme 650 °C' de, kristal büyümesi ise 850 ve 1000 °C' de gerçekleştirilmiştir. Örnekler bu sıcaklıklarda 8 saat tutulmuştur. X-ışmları kınlım analizleri, mika bazlı cam seramiklerin, işlenebilirlik sağlayan ve filogopit olarak adlandırılan sentetik flormika kristallerinin yanında, biyolojik vibünyelere uygunluk sağlayan vollastonit kristallerini de içerdiğini ortaya koymuştur. Taramalı elektron mikroskop incelemeleri oluşan kristal fazın miktarının ve dağılımının, B2O3 içeriğine ve uygulanan ısıl işlem programına bağlı olarak değişim gösterdiğini açığa çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INFLUENCE OF B203 ADDITION ON THE MICROSTRUCTURE OF MICA BASED GLASS - CERAMICS AYKUT, Hakan M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Abdullah ÖZTÜRK January 2005, 82 pages Mica based glass - ceramics have been produced by subjecting the glasses in the Si02, AI2O3, CaO, MgO, K20, and F system to a controlled heat treatment called crystallization. Ti02 was added into the batch in the amount of 1 wt% of the glass as nucleating agent. B203 additions in the amounts of 1, 2, 4 and 8 wt% of the glass have been made in the batch to see and evaluate the effects of B2O3 additions on the texture of the mica glass ceramics. Crystallization was accomplished in two steps, nucleation and crystal growth. Nucleation temperature was 650 °C. Crystal growth temperatures were 850 and 1000 °C. The time for holding the specimens at the temperatures was 8 hours. IVThe X-Ray diffraction analysis revealed that resultant glass ceramics possessed not only synthetic fluormica crystals called phlogopite which provide machinability, but also wollastonite crystals which provide biocompatibility. The scanning electron microscopy examinations have indicated that the amount and distribution of the crystalline phases varied as a function of B2O3 content and heat treatment schedule applied.