Hot dynamic consolidation of AIFeVSi alloy powders
AIFeVSi alaşım tozunun sıcak dinamik yoğunlaştırılması
  1. Tez No: 166847
  2. Yazar: ŞEVKİYE EZGİ KOTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KALKANLI, PROF. DR. FİLİZ SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek sıcaklıkta kararlı AlFeVSi alaşımları, sıcak dinamik yoğunlaştırma, alümünyum alaşımlarında TM yöntemi, TiC takviyeli alüminyum alaşımları vii, High temperature stable AlFeVSi alloys, hot dynamic compaction, PM processing of aluminum alloys, TiC reinforced aluminum alloys
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
öz AlFeVSi ALAŞIM TOZUNUN SICAK DİNAMİK YOĞUNLAŞTIRILMASI Kotan, Şevkiye Ezgi M.Sc. Departaıent of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ali Kalkardı Co-Supervisor: Prof. Dr. Filiz Sanoğlu April 2005, 94 Test alaşımı olan %1 Mg eklenmiş Al-8Fe-1.8V-8Si alaşım tozu hava atomizasyonu ile elde edildi. Toz +90um, +63um, +53um, +45um, +38um ve -38um ölçülerinde elendi. Sadece alaşım tozundan üretilen numuneler ile TiC ilavesi yapılan numuneler sıcak dinamik yoğunlaştırma yöntemi ile üretildi. Tozlar lOcm boyunda ve 2.2 cm çapında alüminyum tüplere dolduruldu. Sıcak yoğunlaştırmadan önce numunelerin bir kısmına tek yönlü, bir kısmına çift yönlü soğuk sıkıştırma uygulanırken, soğuk sıkıştırma yapılmayan numuneler de hazırlandı. Sıcak yoğunlaştırma sıcak dinamik dövücü ile yapıldı. Numunelerin çapı iki aşamada düşürüldü. Numuneler 480 °C de l saat tutulduktan sonra çap önce 2.2 cm den 1.97cm ye, daha sonra yine 480 °C de l saat bekletildikten sonra 1.97cm den 1.54 cm ye düşürüldü. Genel olarak, mikroyapı -63 um +53 um boyutundaki tozdan üretilen numune dışında homojendi. Bu numunede dış kısımlarda çarpı şeklinde AlFeSi fazı gözlemlenmiştir. Sıcak dinamik yoğunlaştırmadan sonra çökelmiş faz çapında önemli bir değişiklik olmamıştır. Üç nokta bükme testi ile elde edilen kırılma vidayancı %10 TiC ilavesi ile çift yolu sıkıştırma yapılan numunelerde 152 MPa dan 285 MPa değerine, sıkıştırma yapılmayan numunelerde 76MPa dan 190MPa değerine yükselmiştir. Sertlik testleri ile toz boyutu ve sertliğin ters orantılı olduğu ve +90um -38um aralığında, sertlik değerlerinin 107BHN den 147 BHN ye yükseldiği gözlemlenmiştir. Arşimet yöntemiyle yapılan yoğunluk testleri ile tek yönlü sıkıştırılan numunelerde +38um-+90um aralığında yoğunlukta %0.03-1.10 oranlarında azalma olduğu, çift yönlü sıkıştırma yapılan numunelerde ise yoğunluk farkı bulunmadığı gözlemlenmiştir. Sıkıştırma yapılmayan numunelerin yoğunluğunda ise +38 um ve +45 um aralığında %3-10 oranlarında azalma olmuştur. X ışınlan analizi ile 190°C de 8 saate kadar yapılan ısıl işlem sonucunda Mg2Si oluşmadığı anlaşılmıştır. Ayrıca, +63 um boyutundaki toz ve bu tozdan üretilen numune için yapılan x ışınları analizi ile sıcak yoğunlaştırma sonrası yeni bir faz oluşmadığı görülmüştür. Termal analiz sonuçlan +90um, +63um, +53(4.m ve -38um boyutlarındaki tozdan üretilen numunelerde erime noktasına kadar mikroyapının kararlı olduğunu göstermiştir. Erime sıcacıklarının 560°C-575°C aralığında olduğu yine termal analiz sonuçları ile belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HOT DYNAMIC CONSOLIDATION OF AlFeVSi ALLOY POWDERS Kotan, Şevkiye Ezgi M.Sc. Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ali Kalkanlı Co-Supervisor: Prof. Dr. Filiz Sanoğlu April 2005, 94 The experimental alloy powders of 1% Mg treated Al-8Fe-1.8V-8Si were obtained by air atomization. The screen analysis of powders was made by sieves with meshes ranging from +90um, +63um, +53um, +45um, +38um to -38|j.m. Unreinforced and TiC particulate reinforced specimens were produced by hot dynamic consolidation which is known as hot swaging. Powders were canned into pure aluminium tubes of about 10cm length and 2.2cm diameter. Single action and double action cold pressing were applied to some of the specimens before hot dynamic compaction and some specimens of canned loose powder were also processed. The diameters of the hot compacts were decreased in a two step process by swaging machine (rotary dynamic compaction). During the first step, after canning, compacts had been held at 480°C for 1 hour and swaged, thus the diameter decreased from 2.2 cm to 1.97cm. Secondly, the compacts were reheated to 480°C and held for 1 hour and further swaged to obtain a diameter decrease from 1.97cm to 1.54cm. IVGenerally, the microstructures of the hot dynamic compacted specimens were homogeneous except the specimens produced by using -63 um +53 um powder size fraction. By SEM study, a vanadium free cross like AlFeSi phase was observed near the outer regions of the specimen. No considerable coarsening of the dispersoids was observed after hot dynamic compaction of +63 um size powder. For -90um +63 um size powders, maximum flexural strength values obtained by three point bending test increased by addition of 10% TiC to from 152 MPa to 285 MPa at double pressed condition and from 76MPa to 190MPa at loose powder canning condition. By hardness tests, it was observed that hardness values were inversely proportional to powder size and increased from 107 BHN to 147 BHN for corresponding powder size range of +90um to -38um. Porosity values obtained by Archimedes principle for single pressing varied between 0.03 % and 1.10% for corresponding size range of +38um to +90um. No considerable porosity was detected for double pressing. Porosity values of canned loose powder were between 3% and 10% for the range of +38 um- +45 um. By X-Ray analysis, it was revealed that Mg2Si reaction did not form after artificial aging of specimens up to 8 hours at 190°C. Also, x-ray analysis of individual powders and specimens obtained by hot dynamic compaction of the same powder showed that; after hot dynamic compaction, the alloy powders were stable and no new phase formation was detected for +63 um size. DSC examination of the specimens produced from +90um, +63 um, +53 um, -38um powder confirmed the microstructure stability up to the melting temperature. Melting temperature was detected to be in the range of 560°C-575°C by DSC.