Nanocomposites based on recycled poly (ethylene terephthalate)
Gerikazanılmış poli (etilen tereftalat) bazlı nanokompozitler
- Tez No: 166855
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YILMAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: PET' in glikolizi, doymamış poliester, nanokompozit, organokil, mekanik özellikler vıı, PET glycolysis, unsaturated polyester, nanocomposites, organoclay, mechanical properties
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZ GERİ KAZANILMIŞ POLI(ETILEN TEREFTALAT) BAZLI NANOKOMPOZİTLER Tolga, Aslı Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü Yılmazer Temmuz 2005, 120 sayfa Bu çalışmada, gerikazanılmış poli(etilen tereftalat) bazlı nanokompozitlerin özelliklerine glikol tipinin, organokil tipinin ve konsantrasyonunun etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla öncelikle atık PET etilen glikol (EG), propilen glikol (PG) ve dietilen glikol (DEG) kullanılarak glikoliz edilmiş ve bundan sonra doymamış poliester-montmorillonit nanokompozitleri sentezlenmiştir. İlk basamak olarak, bütün kompozisyonlar Cloisite 30B kil tipi ile hazırlanmıştır; daha sonra, kil tiplerini karşılaştırmak için ağırlıkça %1 Cloisite 15A ve Cloisite 25A kili içeren nanokompozitler ayrıca sentezlenmiştir. Nanokompozitlerin karakterizasyonu için morfolojik ve mekanik analizler yapılmıştır. XRD analizi sonuçlarına göre, bütün glikol tiplerinde en fazla açılma Cloisite 30B içeren numunelerde gözlenmiştir. EG içeren numunelerde ağırlıkça %1 Cloisite 30B eklendiğinde ve DEG içeren numunelerde ağırlıkça %3 Cloisite 30B eklendiğinde tamamen dağılmış bir yapı elde edilmiştir. Mekanik testler, bütün özellikler için glikol tipinin en etkili deneysel parametre olduğunu göstermiştir. DEG içeren numuneler en tok, PG içeren numuneler ise en kırılgan yapıya sahiptir. EG ve DEG içeren numuneler en yüksek gerilme VIdirenci ve gerilme modülü değerlerini ağırlıkça %1 kil eklendiğinde vermiştir. DEG ile hazırlanan numunelerde en yüksek eğilme dayanımı ve modülü %1 kil eklendiğinde görülmüştür. Organokil tipleri göz önüne alındığında, gerilme testlerine göre, Cloisite 30B içeren numuneler doymamış poliester matriksi ile en yüksek uyumu göstermiştir. Organokil tipi ve konsantrasyonunun darbe dayanımı testi sonuçlarına olumlu bir etkisi olmamıştır. Kil tanecikleri gerilimi arttıran noktalar olarak hareket etmiş ve darbe dayanımını düşürmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NANOCOMPOSITES BASED ON RECYCLED POLY(ETHYLENE TEREPHTHALATE) Tolga, Aslı M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ülkü Yılmazer July 2005, 120 pages in this study, the effects of glycol type, organoclay type and concentration on the final properties of nanocomposites based on recycled poly(ethylene terephthalate) was investigated. For this purpose, first recycled PET was glycolysed and after that unsaturated polyester-montmorillonite nanocomposites were synthesized by using three different types of glycols (i.e. ethylene glycol (E?), propylene glycol (PG) and diethylene glycol (DE?)). As the first step, ali the compositions were prepared by Cloisite 30B type of clay, and then for comparison of clay type, nanocomposites containing l wt. % of Cloisite 15A and Cloisite 25A type of clay were also synthesized. Morphological and mechanical analyses were performed for the characterization of the nanocomposites. According to the results of XRD analysis, for ali glycol types maximum intercalation was observed in Cloisite 30B containing samples. Exfoliated structures were obtained in the samples contaîning E? at l wt. % Cloisite 30B content and DE? at 3 wt. % Cloisite 30B content. Mechanical tests showed that, for ali properties, glycol type is the most effective experimental parameter. DE? based samples are the most flexible whereas PG ivbased samples are the least flexible. EG and DEG based samples give maximum tensile strength and tensile modulus values at 1 wt. % clay loading. Samples prepared by DEG exhibited maxima in both flexural strength and modulus at 1 wt. % clay content. With respect to the organoclay type, Cloisite 30B containing samples gave the highest compatibility with the unsaturated polyester matrix as indicated by the tensile test results. Organoclay type and content had no positive effect on the impact strength. Clay particles acted as stress concentrators and lowered the impact strength.