Hydrogel from template polymerization of methacrylic acid and N-vinylpyrollidone and polyethyleneoxide
Metakrilik asit ve N-vinil pirolidon ve polietilen oksitten şablon polimerizasyonu ile hidrojel yapımı
  1. Tez No: 166882
  2. Yazar: YELDA ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TEOMAN TİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: şablon polimerizasyonu, hidrojel, metakrilik asit, vinil pirolidon, polietilenoksit vıı, template polymerization, hydrogel, methacrylic acid, vinyl pyrrolidone, polyethyleneoxide
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
öz METALİK ASİT VE N-VİMİL PİROLİDON VE POÜETİLEN OKSİTTEN ŞABLON POLİMERİZASYONU ÎLE HİDROJEL YAPİMİ Yelda, Erdem Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Tez Danışmanı : Prof. Dr. Teoman Tinçer Nisan 2005, 53 pages Bu tez N-Vinil pirolidon ve meîakrilik asit (VP-MAA) monomerîeri ile poiietilenoksit (PEO) polimerinden sert hidrojei hazırlanması ve karakterizasyonunu kapsamaktadır. Hidrojeller, hidrofilik yapıda oîan, üç boyutlu, sulu ortamlarda şişebilen yapılardır. VP-IvlAA-PEO hidrojeli şablon polimerizasyon yöntemi kullanılarak hazırlandı. Şablon polimerizasyonu makromoleküler madde (şablon polimeri) varlığında polimer (kardeş polimer) hazırlanmasını içeren bir polimer sentezleme yöntemidir. VP-MAA-PEO hidrojeli azobisizobütironitril (AİBN) başlatıcı olarak kullanılarak, tetrahidrofuran (THF) çözücüde ve 50°C sabit sıcaklıkta sentezlendi. Bu çalışmada iki çeşit VP-MAA-PEO hidrojeli hazırlandı, iki hidrojel arasındaki tek fark bunların sudaki çözünürlükleri ve çapraz vibağlayıcı ağırlık yüzdeleridir. Çapraz bağlayıcı olarak etilen glikol dimetakrilat (EGDMA) monomeri kullanıldı. Hazırlanan bu iki hidrojelin karşılaştırması deneysel olarak yapıldı. Şişme özellikleri farklı pH değerlerinde ve farklı sıcaklık değerlerinde analiz edildi. İsıl kararlılıkları Diferansiyel Taramalı Kalorimetre ( DSC) kullanılarak çalışıldı. Spektroskopik analizler FTIR spektrometresi ve morfolojik çalışmalar Taramalı Elektron Mikroskopisi kullanılarak yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HYDROGEL FROSV1 TEMPLATE POLYMERIZATION OF R0ETHACRYLİC ACID AND N-VINYLPYROLLÎDÖNE AND POLYETHYLENEOX1DE Yelda, Erdem Department of Polymer Science and Technology Supervisor : Prof. Dr. Teoman Tinçer April 2005, 53 pages This theses covers the preparation and the characterization of a rigid hydrogel from N-Vinyl pyrrolidone-methacrylic acid (VP-MAA) monomers and polyethyleneoxide (PEO) polymer. Hydrogels are hydrophillic natured three dimensional networks which can swell in the presence of water. The VP-MAA-PEO hydrogel was obtained by template polymerization which can be defined as a method of polymer synthesis in which specific interactions consists of the preparation of a polymer (daughter polymer) in the presence of a macromolecular compound (template polymer). The hydrogel of VP-MAA-PEO was synthesized by using azobisisobuîyroniiriîe (AIBN) as the initiator, îetrahydrofurane (THF) as the solvent and the temperature of the system was kept constant at 50°C. Two kinds of VP-MAA-PEO hydrogels were prepared. The only difference between them were their solubilities in water. This difference is due to ivdifferent crosslinking agenî weighî percentages of ethylene glycol dimethacrylic (EGDMA) to make the hydrogel water insoluble. The comparison of two hydrogeis were carried by swelling behaviors at different pH values and different ternperatures. Thermal stability of these two hydrogeis were also examined by differential scanning caiorimetry (DSC), spectroscopic properties were compared by using FTİR spectrometer and morphological studies were analyzed by using scanning electron microscope (SEM).