Mathematical modeling of NOx emissions in bubbling fluidized bed combustors
Akışkan yataklı yakıcılarda NOx emisyonlarının modellenmesi
- Tez No: 166891
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN SELÇUK, DR. OLCAY OYMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: NOX emisyonu, NOX oluşumu ve indirgenmesi, akışkan yataklı yakıcı, matematiksel modelleme ve linyit. VII, NOx emissions, NOx formation and reduction, fluidized bed combustion, mathematical modeling and lignite
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZ YATAKLI YAKICILARDA NOX EMİSYONLARININ MODELLENMESİ Afacan, M.. Onur Yüksek Lisans, Kiraya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nevin Selçuk Yardımcı Tez Yöneticisi: Dr. Olcay Oymak Ağustos 2005, 99 Sayfa Bu çalışmada, akışkan yataklı yakıcıların performansını öngörmek için daha önce geliştirilmiş ve doğruluğu saptanmış kapsamlı bir matematik model, NOX oluşum ve indirgenme tepkimelerini kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Model öngörülerinin doğruluğu kendi külü içinde linyit yakan ODTÜ 0.3 MWt atmosferik kabarcıklı akışkan yataklı yakıcı test ünitesinin davranışının belirlenmesine uygulanmış ve aynı test ünitesi üzerinden alınan ölçümlerle yapılan karşılaştırma ile değerlendirilmiştir. Karşılaştırma sonucu, yakıcı boyunca, sıcaklık ve gaz derişimleri öngörülerinin deneysel verilerle uyum içerisinde olduğu görülmüştür. Kabarcıklı akışkan yataklı yakıcılarda NOX oluşumu ve indirgenmesini etkileyen en önemli parametrelerin kömür azotunun kok azotu ve uçucu azotuna bölünmesinin belirlenmesi ve uçucu azotun yakıcı boyunca dağılımı olduğu bulunmuştur. Geliştirilen sistem modelinin akışkan yataklı yakıcıda gerçekleşen olayların nicel ve nitel temsilinde yararlı olduğu görülmüştür. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MATHEMATICAL MODELING OF NOX İN BUBBLING FLUIDIZED BED COMBUSTORS Afacan, M. Onur M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nevin Selçuk Co-Supervisor: Dr. Olcay Oymak August 2005, 99 Pages A comprehensive model, previously developed arrd tested for prediction of behavior of continuous fluidized bed combustors is extended to incorporate NOX forrnation and reduction reactions and applied to the simulation of METU 0.3 MWt Atrnospheric Bubbling Fluidized Bed Combustor (ABFBC) burning lignites with high volatile rnatter in their own ashes. The predictive accuracy of the model was assessed by comparing its predictions with measurements taken previously on the sanıe rig. Favorable comparisons are obtained between the predicted and measured temperatures and concentrations of gaseous species along the combustor. Results show that deterrnination of partitionitıg of coal niîrogen into char nitrogen and volatile nitrogen, and release of volatile nitrogen along the combustor are found to be the raost important parameters that affect NOX formation and reduction in bubbling fluidized bed combustors. The system model proposed in this study proves to be a useful tool in quaîitatively and ivquantitatively simulating the processes taking place in an atmospheric fluidized bed combustor.