Synthesis and characterization of clinoptilolite
Klinoptilolit sentezi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 166890
  2. Yazar: ÖZGE GÜVENİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇULFAZ, YRD. DOÇ. DR. HALİL KALIPÇILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zeolit, Doğal zeolit, Klinoptilolit, Klinoptiioiit sentezi Vİl, Zeolite, Natural zeolite, Clinoptilolite, Synthesis of clinoptilolite
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Öz KLİNOPTİLOLİT SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Güvenir, Özge Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Çulfaz Ortak Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Dr. Halil Kalıpçılar Ağutos2005, 163 sayfa Klinoptilolit doğada en çok bulunan mineral zeolittir. Bu çalışmada klinoptilolit için tekrarlanabilir bir sentez reçetesi oluşturulmuştur ve sıcaklık, kompozisyon ve hammadde kaynağının türü gibi sentez parametreleri değiştirilerek, kristalleşme alanının sınırları belirlenmiştir. Klinoptilolit 2.1Na20: A1203: 10SiO2: 110.1H2O standart başlangıç bileşimi kullanılarak, 140°C'de saf faz olarak ve yüksek verimde, tekrarlanabilir olarak sentezlenmiştir. Klinoptilolit ağırlıkça %10 veya % 28 tohumlanmış sistemlerde kristalleşirken, tohum kristali kullanılmadığında oluşmamıştır. Standart başlangıç bileşimindeki katyon türü Na,K karışımı olduğunda veya karbonatlar ve klorürler gibi alkali tuzları alkali hidroksitler yanında kullanıldığında veya Siö2/Aİ2C>3 oranı 10-12 aralığında olduğunda da klinoptilolit saf faz olarak kristalleşmiştir. Alkali vıhidroksitlerin başlangıç bileşimindeki miktarı % 20 azaltıldığında da klinoptilolit tek faz olarak kristalleşmiştir. Klinoptilolit 100°C, !20°C, 140°C ve 160°C'de standart başlangıç bileşimi kullanılarak saf faz olarak sentezlenirken, 175°C'de saf faz olarak mordenit oluşmuştur. Standart başlangıç bileşimindeki katyon türü sadece potasyum olduğunda, klinoptilolit Linde L ile birlikte kristalleşmiştir. Si02/Al203 oranı 8 ve 9 arasında olduğunda klinoptilolit filipsit ile birlikte kristalleşmiştir. SİO2/Aİ2O3 oranı 6 veya 4 olduğunda, sırasıyla filipsit veya analsim saf faz olarak oluşmuştur. Başlangıç bileşimdeki alkali hidroksit miktarı % 20 arttırıldığında sanidine oluşmuştur. Reaktif aluminosilikat jellerin kullanılması klinoptilolitin oluşmasını sağlarken doğal hammaddelerin kullanıldığı denemeler başarısız olmuştur. Na ve (Na,K)-klinoptilolitin her ikisi için de ürünlerin SİO2/AI2O3 oram dörtten büyüktür. Yapay klinoptilolitlerin ısıl dayanımları doğal klinoptilolit ile benzer düzeydedir ve potasyum iyonu klinoptilolitin ısıl dayanımını arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF CLINOPTILOLITE Güvenir, Özge M.Sc, Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ali Çulfaz Co-supervisor: Assist. Prof. Dr. Halil Kalıpçılar August 2005, 163 pages Clinoptilolite is the most abundant zeolite mineral in nature. In this study a reproducible synthesis recipe for clinoptilolite was established and the limits of the crystallization field were developed by changing synthesis parameters such as temperature, composition and the nature of reactants. Clinoptilolite was reproducibly synthesized as a pure phase and in high yield at 140°C using a benchmark batch composition of 2.1 Na2O:Aİ2O3:10SiO2: 110.1 H20. Clinoptilolite was crystallized from 10wt% or 28wt% seeded systems while it was not formed if no seeds were present. Clinoptilolite was also crystallized as a pure phase when the cation in the benchmark batch composition was Na,K mixture, or when alkali salts such as carbonates or chlorides were used besides alkali hydroxides, or when the SİO2/AI2O3 ratio was in the range of 10-12. Clinoptilolite was still IVcrystallized as a single phase when alkali hydroxides in the batch were reduced by 20%. With the benchmark batch composition, clinoptilolite was crystallized in pure phase form at 100°C, 120°C, 140°C and 160°C while synthesis at 175°C resulted in the formation of pure mordenite. At 140°C clinoptilolite was crystallized together with Linde L when cation in the benchmark composition is only potassium. Philiipsite crystallized together with clinoptilolite at SİO2/AI2O3 ratio of 8 to 9. At SİO2/AI2O3 ratios of 6 or 4, philiipsite or analcime was formed as pure phase respectively. When the alkali hydroxides in the batch was increased by 20%, sanidine was formed. Use of reactive aluminosiiicate gels enhanced the formation of clinoptilolite while attempts to use mineral raw materials were unsuccessful. For both Na and (Na,K)-clinoptilolite, Si/Ai ratio of products were greater than four. Thermal stability of synthetic clinoptilolites were comparable with natural clinoptilolite and potassium ion increased thermal stability of clinoptilolite.