Speed sensorless vector control of induction motor drive
Endüksiyon motor sürücüsünün hız ölçümsüz vektör denetimi
  1. Tez No: 166910
  2. Yazar: ERAY ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ERSAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sensörsüz alan yönlendirmeli denetim, akı kestirme yöntemi, hız kestirme yöntemi vıı, Sensorless direct field oriented, flux estimation, speed estimation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZ ENDÜKSİYON MOTOR SÜRÜCÜSÜN HIZ ÖLÇÜMSÜZ VEKTÖR DENETİMİ OZÇELİK, Eray Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aydın Ersak Nisan 2005, 101 sayfa Bu çalışmanın odağı, endüksiyon motorunun doğrudan alan yönlendirme yöntemi ile kapalı döngü hız denetiminin yapılmasıdır. Hız ve akı bilgileri sadece stator akım ve gerilimleri ölçülerek kestirilmişlerdir. Çalışma sırasında kullanılan kestirme yöntemlerinin kuramsal içerikleri ayrıntılı olarak anlatılmış ve başarımları benzetim ve denemelerle incelenmiştir. Alan yönlendirmen denetim, zamana ve hıza bağlı üç eksenli sistemlerin, hızdan bağımsız iki eksenli sistemlere dönüştürülmesi yöntemine dayanır. Bu dönüşümler ile DC motor denetimine benzer bir denetim yapısı elde edilir. Dönüşümler, senkron hızda dönen rotor akısının d-eksenindeki bileşenine yönlendirme ile gerçekleştirilir. Bunun için rotor akısının yerinin yüksek bir doğrulukla bilinmesi gereklidir. Tasarlanan akı kestiricisi, gerilim modelinin hatalarını, akım modeli yardımıyla ortadan kaldırarak rotor akısının yerini yüksek doğrulukla kestirebilmektedir. vıAlan yönlendirmeli denetim yöntemi ile yeterli seviyede kapalı döngü burma denetimi elde edilebilir. Burma denetimim içeriye yerleştirdikten sonra dışarıya da hız denetim döngüsünü yerleştirmek gerekecektir. Dışarıdaki hız kapalı döngüsünü tamamlayabilmek için hız geribeslemesine gereksinim vardır. Hız kestirmesi için modele dayalı uyarlamalı yöntem çalışılmıştır. Bu çalışmada hız ve akı kestirmeçli, doğrudan rotor akısına yönlendirmeli system anlatılmış ve TMS320F2812 eZdsp DSK başlangıç kartı ve Embedded Target for the Tl C2000 DSP yazılımı kullanılarak gerçek zamanlı olarak denenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPEED SENSORLESS VECTOR CONTROL OF INDUCTION MOTOR DRIVE ÖZÇELÎK, Eray M. Sc. Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Aydın Ersak APRIL 2005, 101 pages Focus of this work is closed-loop speed control of an induction machine based on direct field-oriented control (DFOC) algorithm, using estimates of speed and flux observers which utilize only stator current and voltage. Theoretical bases of the algorithms are explained in detail and their performances are investigated with simulations and experiments. Field Orientated Control is based on projections which transform a three phase time and speed dependent system into a two co-ordinate time invariant system. These projections lead to a structure similar to that of a DC machine control. Transformations are done in synchronous frame aligned to d-axis of rotor flux. So rotor flux position must be known accurately to make these transformations. Designed flux observer, in which voltage model is assisted by current model via a closed-loop to compensate voltage model's disadvantages, estimates the position of the rotor flux. IVObtaining adequate torque control via FOC, speed loop is closed using conventional PI regulators. Speed feedback is necessary to complete control loop. Model Reference Adaptive System is studied as a speed estimator. Reactive power scheme is applied to MRAS algorithm to estimate rotor speed. In this study, the direct (rotor) flux oriented control system with flux and speed estimators is described and tested in real-time with the starter kit named TMS320F2812 eZdsp DSK and the Embedded Target for the Tl C2000 DSP tool of Matlab.