WEB based ionospheric forecasting using neural network and neurofuzzy models
Sinirsel ağ ve sinirsel bulanık benzekler kullanılarak WEB tabanlı iyonküresel öngörü
- Tez No: 166909
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN TULUNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İyonküresel öngörü, METU-NN Benzeği, METU-NFN Benzeği, METU-IFS, sinirsel ağ benzekleri, sinirsel bulanık benzekler. vıı, Ionospheric forecasting, METU-NN Model, METU-NFN Model, METU- IFS, neural network models, neurofuzzy models
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZ SİNİRSEL AĞ VE SİNİRSEL BULANIK BENZEKLER KULLANILARAK WEB TABANLI İYONKÜRESEL ÖNGÖRÜ ÖZKÖK, Yusuf İbrahim Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ersin Tulunay Nisan 2005, 145 pages Bu çalışma iyonküresel öngörü amaçlı geliştirilen Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sinirsel Ağ (METU-NN) benzeklerinin iyonküresel öngörüler için olan bir uygulamasını internetin dünya çapında kullanım olanağınıyla birlikte sunar. Bundan başka, Sinirsel Ağ (NN) benzeklere uzman bilgisini Sinirsel Bulanık Ağ (NFN) yapısında dahil etmek için bir girişimde bulunulmuştur. İyonküresel öngörü çalışmalarında bir sinirsel bulanık benzek kullanılarak yapılan ilk girişim olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sinirsel Bulanık Ağ (METU-NFN) benzekleme yöntemi geliştirilmiştir. Bu tezde geliştirilen ağ tabanlı uygulamalar, daha sonra METU-NFN de içinde olmak üzere geliştirilebilecek yeni NN ve NFN benzeklerinin eklenebilmesine de olanak tanımaktadır. vıBu çalışmada geliştirilen NFN benzekleri daha önce geliştirilmiş ve olgunluğa erişmiş METU-NN benzekleri ile karşılaştırıldı. Sinirsel bulanık ağların bu alanda kullanılması çok erken evresinde olduğu için büyük hedefler amaçlanmamıştır. Sinirsel bulanık dizgelerin iyonküresel öngörü çalışmalarına uygulanabilirliği gösterilmiştir. METU-NN ve METU-NFN benzekleri eşit koşullar altında ve aynı verilerle eğitilip işletilerek, METU-NN ve METU-NFN benzekleri için sırasıyla olmak üzere, elde edilen ve ölçülen değerler arasındaki çapraz ilişki, 0.9870 ve 0.9086 ve kök ortalama kare yanılgı (RMSE) değerleri 1.7425 TECU ve 4.7987 TECU bulunmuştur. METU-NFN benzeği ile elde edilen sonuçlar METU-NN benzeği ile bulunanlara yakındır. Bu sonuçlar sinirsel bulanık benzekler üzerinde uzman bilgiden yaralanmak için yapılacak ilerki çalışmaları özendirmeye yetecek derede onaylanabilir çıkmıştır. Şimdiden uluslararası çevrelerin yoğun ilgisini çeken bu benzeklere kolayca erişilebilmesi, ilgili bilimsel çevrelerin benzekleri kullanabilmesine yardımcı olacaktır. Bu benzekler uzaktan erişim ile döngü içi yapılandırılabilecek, eğitilebilecek ve işletilebilecektir. Bildiğimiz kadarıyla bu, uzaktan erişimle döngü içi benzek kullanımı yeteneğini sağlayan ilk uygulamadır. BSA benzeklerinin iyonküresel öngörüler için uygulanabilirliği gösterilmiştir. Geniş esnekliğe sahip olması sayesinde kurulan benzek daha da geliştirilebilir. Yazımdaki öteki sinirsel bulanık dizgelerin kullanılması daha başarılı sonuçlara götürebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WEB BASED IONOSPHERIC FORECASTING USING NEURAL NETWORK AND NEUROFUZZY MODELS ÖZKÖK, Yusuf Ibrahim MSc. Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ersin Tulunay April 2005, 145 pages This study presents the implementation of Middle East Technical University Neural Network (METU-NN) models for the ionospheric forecasting together with worldwide usage capability of the Internet. Furthermore, an attempt is made to include expert information in the Neural Network (NN) model in the form of neurofuzzy network (NFN). Middle East Technical University Neurofuzzy Network (METU-NFN) modeling approach is developed which is the first attempt of using a neurofuzzy model in the ionospheric forecasting studies. The Web based applications developed in this study have the ability to be customized such that other NN and NFN models including METU-NFN can also be adapted. The NFN models developed in this study are compared with the previously developed and matured METU-NN models. At this very early stage of employing neurofuzzy models in this field, ambitious objectives are not aimed. Applicability ivof the neurofuzzy systems on the ionospheric forecasting studies is only demonstrated. Training and operating METU-NN and METU-NFN models under equal conditions and with the same data sets, the cross correlation of obtained and measured values are 0.9870 and 0.9086 and the root mean square error (RMSE) values of 1.7425 TECU and 4.7987 TECU are found by operating METU- NN and METU-NFN models respectively. The results obtained by METU-NFN model is close to those found by METU-NN model. These results are reasonable enough to encourage further studies on neurofuzzy models to benefit from expert information. Availability of these models which already attracted intense international attention will greatly help the related scientific circles to use the models. The models can be architecturally constructed, trained and operated on-line. To the best of our knowledge this is the first application that gives the ability of on-line model usage with these features. Applicability of NFN models to the ionospheric forecasting is demonstrated. Having ample flexibility the constructed model enables further developments and improvements. Other neurofuzzy systems in the literature might also lead to better achievements.