Textured motion analysis
Dokulu hareket çözümlemesi
- Tez No: 166943
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE BOZDAĞI AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hareketli Doku, Dinamik Doku, Doku Tanıma, Doku Sınıflama v, Dynamic Texture, Temporal Texture, Texture Motion, Texture Recognition, Texture Classification IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
öz DOKULU HAREKET ÇÖZÜMLEMESİ özteldn, Kaan Yüksek Lisans, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Gözde Bozdagı Akar Aralık 2005, 89 sayfa Dokulu Hareket - genellikle bilinen tanımı ile dinamik veya zamansal doku - sentezleme, bölümleme ve tanıma alanlarında popüler bir araştırma alanıdır. Dinamik doku, bir örüntü dizisini belirli zamansal durağanlıkla oluşturan, uzaysal boyutta tekrar eden, zamanla değişen bir görsel desendir. Dinamik dokuda geleneksel örüntü dokusunun merkezinde yer alan öz benzerlik fikri uzay-zaman boyutuna genişletilmiştir. Dinamik dokular, dalgalar, duman, ateş, rüzgarda sallanan bir bayrak, hareket eden bir yürüyen merdiven ve yürüyen bir topluluk gibi tipik video süreçleridir. Yapay sahnelerin oluşturulması, özellikle beyaz perde endüstrisinde sahnelerinin beyaz bir perdeden parıldayan bir gerçekliğe zenginleştirilmesi için, çok önemli bir noktadır. Robot Bilim dünyasında, örneğin özerk hareket eden bir araç, üzerinden geçebileceği bir arazi (çim v.b.) ile geçemeyeceği bir araziyi (su v.b.) ayırt edebilmelidir. Bu problem örüntünün birkaç parçadan oluşan kategorilere, mesela çim, toprak, çalılar ve su gibi, sınıflandırılmasını adreslemektedir. Eğer bu parçalar teşhis edilebilirse, o zaman bu dokuların bölümlenmesi ve tanınması ile özerk hareket eden araç için etkili bir yol planlaması yapılabilir. Bu tezde, yukarıda bahsedilen bu dokulu hareketi nitelendirmeyi amaçladık. Bunun için bilinen çeşitli teknikleri uygulayarak birbirleri üe kıyasladık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TEXTURED MOTION ANALYSIS Özteldn, Kaan M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Gözde Bozdağı Akar December 2005, 89 pages Textured motion - generally known as dynamic or temporal texture - is a popular research area for synthesis, segmentation and recognition. Dynamic texture is a spatially repetitive, time-varying visual pattern that forms an image sequence with certain temporal stationarity. In dynamic texture, the notion of self-similarity central to conventional image texture is extended to the spatiotemporal domain. Dynamic textures are typically videos of processes, such as waves, smoke, fire, a flag blowing in the wind, a moving escalator, or a walking crowd. Creation of synthetic frames is a key issue especially for movie screen industry to enrich their scenes from a white screen into a shining reality. In robotics world, for example an autonomous vehicle must decide what is traversable terrain (e.g. grass) and what is not (e.g. water). This problem can be addressed by classifying portions of the image into a number of categories, for instance grass, dirt, bushes or water. If these parts are identifiable, then segmentation and recognition of these textures results with an efficient path planning for the autonomous vehicle. In this thesis, we aimed to characterize these textured motions like mentioned above. We tried to implement several known techniques and compared the results.