Microstructure development in nickel zinc ferrites
Nikel çinko ferritlerde iç yapı gelişimi
- Tez No: 166950
- Danışmanlar: PROF.DR. MUHARREM TİMUÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nikel çinko ferrit, sinterleme, doğru akım elektrik direnci, dielektrik özellikler, manyetik özellikler. vıı, Nickel zinc ferrite, sintering, DC electrical resistivity, dielectric properties, magnetic properties
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
oz NİKEL ÇİNKO FERRİTLERDE İÇ YAPI GELİŞİMİ Okatan, Mahmut Banş Y. Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Muharrem Timuçin Aralık 2005, 134 sayfa Nikel çinko ferritler (NÇF) yüksek frekans elektromanyetik uygulamalarında, özellikle telekomünikasyon alanında, kullanılan en temel malzemelerden biri olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, amaç yüksek kalitede nikel çinko ferrit seramiklerinin düşük sıcaklıklarda üretilmesidir. Bu amaçla, oksit karışımı methoduna dayanan geleneksel seramik üretim yöntemi izlenmiş sinterleme bileşeni olarak kalsiyum florür, CaF2, kullanılmıştır. Sinterleme çalışmaları sırasında, NÇF seramiklerinin hem içyapı hem de elektromanyetik özellilerinin CaF2 ile oldukça değiştiği belirlenmiştir. Bu yüzden, içyapı, dielektrik ve manyetik özellikleri içeren malzeme karakterizasyon çalışmaları CaF2 içeriğine ve pişirme süresine bağlı olarak sürdürülmüştür. Sonuçlar göstermiştir ki, kalsiyum florür eklenmesi dolayısı ile hem sinterlenme kinetiğinde hem de doğru akım elektrik direnci, dielektrik sabiti ve dielektrik kayıp faktörü parametrelerinde önemli gelişmeler sağlanmıştır. Örneğin, bu çalışmada üretilen ağırlıkça % 1.0 CaF2 içeren NÇF seramiklerinde doğru akım direncinin 1011 fi-cm değerine ulaştığı ve saf NÇF seramiğine oranla 100,000 kat daha büyük olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan dielektrik sabiti 16 civarında 40 MHz' e kadar düz bir davranış sergilemiştir. Ayrıca, dielektrik kayıp vıfaktörünün frekansa bağlı değişiminde rezonans oluşturmadığı ve dielektrik kayıp faktörünün tipik değerlerinin 0.01 'in altoda yer aldığı gözlenmiştir. Bahsedilen başarıların yanında manyetik özelliklerden göreceli manyetik kayıp faktörü ve histeresiz parametrelerinde artış olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MICROSTRUCTURE DEVELOPMENT IN NICKEL ZINC FERRITES Okatan, Mahmut Bans M. S., Department of Metallurgical & Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Muharrem Timuçin December 2005, 134 pages Nickel zinc ferrites (NZF) have been considered as one of the basic components in high frequency electromagnetic applications especially in the field of telecommunications. In the present study, the aim was to produce high quality nickel zinc ferrite ceramics at low soaking temperatures. For this purpose, conventional ceramic manufacturing method based on mixed oxide precursors was followed using calcium fluoride, CaF2, as sintering additive. During the sintering studies, it was noticed that both the microstructure and the electromagnetic properties of the NZF ceramics were modified to a great extent by CaF2. Therefore, material characterization studies involving microstructural, dielectric and magnetic properties were conducted with respect to CaF2 content of ceramics and soak duration. The results showed that due to the presence of CaF2 in ceramics, significant improvements were achieved not only in kinetics of sintering but also in the parameters; DC electrical resistivity, dielectric constant and dielectric loss factor. For example, 1.0 wt% CaF2 added NZF ceramic produced in this study had a DC electrical resistivity of 1011 Q-cm which was“100,000”times bigger than the one attained in pure NZF ceramic. On the other hand, the dielectric constant exhibited IVa flat behavior up to 40 MHz with a value around 16. In addition, no resonance peak was observed in dielectric loss factor spectra, and the typical values of dielectric loss factor lied below 0.01. Besides the achievements mentioned, the magnetic properties such as relative magnetic loss factor and hysteresis parameters were also improved.