Effects of fly ash and desulphogypsum on the strength and permeability properties of Çayırhan soil
Uçucu kül desülfojipsin, Çayırhan zemininin mukavemet ve geçirimlilik özelliklerine etkisi
  1. Tez No: 166951
  2. Yazar: MURAT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÇOKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Desülfojips, uçucu kül, çökebilen zemin, Desulphogypsum, fly ash, collapsible soil IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
oz UÇUCU KÜL VE DESÜLFOJİPSİN, ÇAYIRHAN ZEMİNİNİN MUKAVEMET VE GEÇİRİMLİLİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Şahin, Murat Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal Çokça Aralık 2005, 219 sayfa Çayırhan zemini çökebilen özelliktedir. Çökebilen zeminler genellikle doymamış, düşük birim hacim ağırlığa sahip ve daneleri arasında büyük boşluklar ve suya karşı duyarlı bağlayıcı maddeler içeren zeminlerdir. Bağlayıcı maddeler suyla temas ettiklerinde kırılma, yumuşama veya çözünme suretiyle zemin danelerinin birbirleri üzerine kaymalarına ve daha sıkı bir yapı kazanmalarına yol açarlar. Bu yeni dane konfigürasyonu, zemin kütlesinde net hacim azalmasına dolayısıyla büyük miktarda ve çoğunlukla beklenmeyen oturmalara neden olur. Neticede çökebilen zeminlerdeki yollar, altyapı ve üstyapı tesisleri tamamen yıkılabilir ve yüzey drenajı değişebilir. Ayrıca çökebilen zeminlerin doğal yapı malzemesi olarak dolgu ve şeddelerde kullanılması önemli duraylılık sorunları yaratabilir. Bu çalışma kapsamında, Çayırhan Termik Santralı çevresinde yüzeylenen çökebilen zeminlerin, C sınıfı uçucu kül ve desülfojips (termik santralların çevresel açıdan değerlendirilmesi gereken yan ürünleri) ile belirli oranlarda karıştırıldığında sıkıştırma, üç eksenli mukavemet, taşıma oranı ve geçirimlilik gibi bazı geoteknik özelliklerinin nasıl değiştiğinin araştırılması amacıyla yoğun bir laboratuvar deney programı yürütülmüştür. Araştırma, Çayırhan zemininin %20 ve %25 oranında uçucu kül veya %5 oranında (kuru ağırlık olarak) desülfojips ile karıştırıldığında mukavemet ve taşıma özelliklerinin iyileştiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF FLY ASH AND DESULPHOGYPSUM ON THE STRENGTH AND PERMEABILITY PROPERTIES OF ÇAYIRHAN SOIL Şahin, Murat M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erdal Çokça December 2005, 219 pages Cayirhan soil is a collapsible soil. Collapsible soils are generally unsaturated, low-density soils with high voids between grains where the binding agents are sensitive to saturation. When exposed to water, binding agents break, soften or dissolve such that the soil grains shear against each other and reorient in denser configurations. This reconfiguration causes a net volume decrease in the soil mass, resulting in large and often unexpected settlements, which can totally destroy roads, underground utilities, and structures and alter surface drainage. Uses of collapsible soils as a natural construction material in fills or embankments also may cause serious stability problems. In this study, an extensive laboratory research program was carried out to investigate some geotechnical properties such as compaction, triaxial strength, bearing ratio and permeability of collapsible soil, found in Cayirhan Thermal Power Plant area, by treating with Class C fly ash and desulphogypsum (thermal power plant by-products that are to be handled for environmental reasons) in various proportions. The study has revealed that 20% and 25% fly ash or 5% desulphogypsum treatments (by dry weight of the mixture) improve the strength and bearing characteristics of Cayirhan soil.