Coordinate systems for a naval virtual environment
Bir deniz sanal ortamı için koordinat sistemleri
- Tez No: 166954
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİT OĞUZTÜZÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: WGS, NSTMSS, UTM, Ship Body Coordinate System iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
oz BÎR DENİZ SANAL ORTAMI İÇİN KOORDİNAT SİSTEMLERİ Kılıç, Aslı Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi : Yar. Doç. Dr. Halit Oğuztüzün Ağustos 2005, 132 sayfa Bu tezin amacı, bir Yüksek Seviye Mimari (HLA) tabanlı deniz simülasyonu olan Suüstü Gemileri Taktik Manevra Simülasyon Sistemi (NSTMSS) ni, Dünya Jeodezik Sistemi (WGS) ne uyumlu hale getirmek ve gemi lokal koordinat sistemini gerçekleştirmek ve bunu da WGS ile bütünleştirmektir. Böylece NSTMSS'in daha yanlışsız olması sağlanacak ve yeni gemi dinamik modelleri NSTMSS ortamına daha kolay entegre edilebilecektir. NSTMSS kordinat sistemini geliştirmek için şu metodlar kullanılmıştır; NSTMSS yeni kordinat sisteminin referans sistemi olarak Dünya Jeodezik Sistemi - 1984 (WGS 84) seçilmiştir ve koordinatlar Universal Transverse Mercator (UTM) koordinat sistemine çevrilmiştir. Ayrıca NSTMSS'in kullandığı araziler, OpenFlight (FLT) formatında UTM harita izdüşüm yöntemi kullanılarak üretilmiştir. Buna ilaveten Gemi Gövde Coordinat Sistemi, Kartezyen Koordinate Sistemi kullanılarak geliştirilmiştir. Bu tez, simulasyonun gerçekliğini arttırmak amacıyla NSTMSS ortamı için geliştirilmiş koordinat sistemleri elde etmiştir. Anahtar Kelimleler: WGS, NSTMSS, UTM, Gemi Gövde Koordinat Sistemi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COORDINATE SYSTEMS FOR A NAVAL VIRTUAL ENVIRONMENT Kılıç, Aslı M.S., Department of Computer Engineering Supervisor : Asst. Prof. Dr. Halit Oğuztüzün August 2005, 132 pages The purpose of this thesis is implementing World Geodetic System (WGS) for Naval Surface Tactical Maneuvering Simulation System (NSTMSS), a High Level Architecture (HLA) based naval simulation, and also implementing body coordinate system for the ships of NSTMSS and its combination with WGS so that NSTMSS can be more accurate, and new ship dynamics models can be integrated to the NSTMSS environment more easily. To improve the coordinate system of NSTMSS these methods were used; World Geodetic System - 1984 (WGS 84) was chosen as the reference system of new coordinate system of NSTMSS and coordinates were transformed to Universal Transverse Mercator (UTM) Coordinate System. Also, the terrains which NSTMSS uses created in OpenFlight (FLT) format with UTM map projection method. In addition to this, Ship Body Coordinate System was implemented as a Cartesian coordinate system. This thesis has achieved improved coordinate systems for the NSTMSS environment to increase the realism of the simulation.