An MPEG-7 video database system for content-based management and retrieval
Kapsam tabanlı yönetim ve erişim için MPEG-7 video veri tabanı sistemi
- Tez No: 166955
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN KESİM ÇİÇEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Video Veri Tabam, MPEG-7, Yerli XML Veri Tabam, Video Database, MPEG-7, Native XML Database IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
oz KAPSAM TABANLI YÖNETİM VE ERİŞİM İÇİN MPEG-7 VİDEO VERİ TABANI SİSTEMİ Çiğdem Çelik Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doçent. Dr. Nihan Kesim Çiçekli Eylül 2005, 142 sayfa Nesnelerin uzay-zamansal özelliklerini verimli ve etkin bir biçimde temsil eden ve sorgulayan bir video veri modeli daha önce geliştirilmişti. Bu model videonun anlamsal içeriği üzerine odaklıdır. Nesneler, olaylar ve nesneler tarafından gerçekleştirilen aktiviteler bu modelin ana konusunu oluşturmaktadır. Ayrıca nesnelerin uzaysal ilişkileri ve yörüngelerine yönelik sorgulamaları da desteklemektedir. Bu tezde bu modeli temel alarak XML tabanlı bir video veri tabam sistemi geliştirilmiştir. Sistemin uluslararası bir standard olan MPEG-7 multimedya tanımlama şemalarına uygun geliştirilmiştir. Bu sistemin uygulaması yerli XML veri tabanı yönetim sistemi kullanılarak yapılmıştır. Geliştirilen bu sisteme sorgu girişini kolaylaştırmak amacıyla bir NLP arayüzü entegre edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN MPEG-7 VIDEO DATABASE SYSTEM FOR CONTENT-BASED MANAGEMENT AND RETRIEVAL Çiğdem Çelik M.Sc, Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nihan Kesim Çiçekli September 2005, 142 pages A video data model that allows efficient and effective representation and querying of spatio-temporal properties of objects has been previously developed. The data model is focused on the semantic content of video streams. Objects, events, activities performed by objects are the main interests of the model. The model supports fuzzy spatial queries including querying spatial relationships between objects and querying the trajectories of objects. In this thesis, this work is used as a basis for the development of an XML-based video database system. This system is aimed to be compliant with the MPEG-7 Multimedia Description Schemes in order to obey a universal standard. The system is implemented using a native XML database management system. Query entrance facilities are enhanced via integrating an NLP interface.