Progresses in paraller random number generators
Paralel rastgele sayı generatörlerinde gelişmeler
- Tez No: 166956
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE KİPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Paralel rasgele sayı üretimi, parametrikleştirme metodları, doğrusal kongruent üreticiler, ikili ağaç eşleştirmesi, ağaçtan düşme problemi vıı, Parallel random number generation, parameterization methods, linear congruential genetators, binary tree mapping, problem of falling off the tree
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZ PARALEL RASTGELE SAYI GENERATÖRLERİNDE GELİŞMELER Tenekecioğlu Kaşıkara, Gülin Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayşe Kiper September 2005, 132 sayfa Monte Karlo simülasyonları doğaları gereği paralel yapıya sahip oldukları için, paralel ve verimli bir rasgel sayı üreticisinin mevcut olması çok önemlidir. Aralarında korelasyon olmayan işlemcilere sahip paralel bir üretici oluşturabilmek için, paralelleştirme metodlan, ikili ağaç yapısı eşleştirmesi ile birlikte uygulanır. Bu şekilde bir paralelleştirmenin hatırı sayılır bir çok avantajı olmasına rağmen, ikili ağaç yapısının getirdiği kısıtlamalardan dolayı ağaçtan düşme durumu oluşur. Bu tez çalışmasında, ikili ağaç yapısının taranması ve yeni üretim işlemcisinin atanması işlemlerine dayanan bir üretim metodu önerilmektedir. Bu yeni metod ile, üretim işlemi süre olarak artmış fakat, paralel işlemcilerin birbirinden bağımsız olmaları garantilenmiştir. Monte Karlo simulasyonlarında, rasgele sayı üretim süresinin, toplam simulasyon süresi ile karşılaştırıldığında farkedilmeyecek seviyede olması gerekir. Bu nedenle, doğrusal kongruent üreticilerde, modulus olarak Mersenne asalları kullanılır. Çok dallanan bir Monte Karlo simülasyonunda, parametrikleştirme maliyeti de önem kazanır. Bu gibi durumlarda, parametrikleştirme maliyeti ile rasgele sayı üretim maliyeti arasında farklı bir denge kurabilen, farklı asalları veya paralleştirme metodlarını incelemek gerekebilir. Bu düşünceden yola çıkarak, tez kapsamında, doğrusal kongruent üreticilerin performans değerlerinin yükseltilmesine yönelik iki yaklaşım önerilmektedir. İlk yaklaşım, modulus olarak vıSophie-Germain asallarının kullanılması, ikinci yaklaşım ise, parametrikleştirme ve bölme metodlarını birleştiren hibrit bir paralelleştirme metodunun kullanılmasıdır. Sophie-Germain asallarının, Mersenne asallarına göre performans ölçümleri grafikler ile gösterilmekte ve bazı durumlarda, önerilen yaklaşımların daha iyi performans değerleri oluşturduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROGRESSES IN PARALLEL RANDOM NUMBER GENERATORS Tenekecioğlu Kaşıkara, Gülin M.Sc, Department of Computer Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ayşe Kiper September 2005, 132 pages Monte Carlo simulations are embarrassingly parallel in nature, so having a parallel and efficient random number generator becomes crucial. To have a parallel generator with uncorrected processors, parallelization methods are implemented together with a binary tree mapping. Although, this method has considerable advantages, because of the constraints arising from the binary tree structure, a situation defined as problem of falling off the tree occurs. In this thesis, a new spawning method that is based on binary tree traversal and new spawn processor appointment is proposed to use when falling off the tree problem is encountered. With this method, it is seen that, spawning operation becomes more costly but the independency of parallel processors is guaranteed. In Monte Carlo simulations, random number generation time should be unperceivable when compared with the execution time of the whole simulation. That is why; linear congruential generators with Mersenne prime moduli are used. In highly branching Monte Carlo simulations, cost of parameterization also gains importance and it becomes reasonable to consider other types of primes or other parallelization methods that provide different balance between parameterization cost and random number generation cost. With this idea in mind, in this thesis, for improving performance of linear congruential generators, two approaches are proposed. First one is using Sophie-Germain primes as moduli and second one is using a IVhybrid method combining both parameterization and splitting techniques. Performance consequences of Sophie-Germain primes over Mersenne primes are shown through graphics. It is observed that for some cases proposed approaches have better performance consequences.