Time-based workflow mining
Zaman temelli işakışı tayini
- Tez No: 166960
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NİHAN KESİM ÇİÇEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: îş Akışı Yönetimi, Veri Keşfi, îş Akışı Keşfi, İşlem Keşfi, İş Akışı Günlüğü, Workflow management, data mining, workflow mining, process mining, workflow logs. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZ ZAMAN TEMELLİ İŞAKIŞI TAYİNİ Cantürk, Deniz Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nihan Kesim Çiçekli Mayıs 2005, 71 sayfa Çağdaş iş akışı yönetim sistemleri açık işlem modelleri tarafından sürdürülmektedir. Örneğin, tanımlanmış iş akışı işlemlerinin sahnelenebilmesi için tüm ayrıntılarıyla belirtilmiş bir iş akışı tasarımına ihtiyaç duyulmaktadır. Bir iş akışı tasarımı oluşturmak karmaşık ve zaman alıcı bir işlemdir ve de asıl iş akışı işlemleri ile yönetimin algıladığı işlemler arasında farklılıklar bulunmaktadır. Bu nedenle iş akışı modeli keşfeden yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yöntemlerin başlangıç noktası ise“iş akışı günlüğü”diye adlandırılır ve işletilmiş iş akışı işlemleri bilgisi içerir. Bu tezde zaman bilgisine dayalı yeni bir iş akışı çıkarım yöntemi önerilmektedir. îş akışı günlüklerinin zaman bilgisi içerdiği kabul edilmektedir. Bu zaman bilgisi faaliyetler arası kontrol akışlarını ve faaliyet sıralarını belirlemede kullanılmaktadır. Bu önerilen yeni yöntem ile temel iş akışı yapılan olan ardışık, paralel, alternatif ve döngüsel yönlenmeler ve ileri iş akışı yapısı olan veya-katılımı çıkarımları yapılabilmektedir. îş akışı yapılarının çıkarımları esnasında iş akışı günlüğündeki parazit problemi de ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TIME-BASED WORKFLOW MINING Cantürk, Deniz M. Sc, Computer Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Nihan Kesim Çiçekli May 2005, 71 pages Contemporary workflow management systems are driven by explicit process models, i.e., a completely specified workflow design is required in order to enact a given workflow process. Creating a workflow design is a complicated time-consuming process and typically there are discrepancies between the actual workflow processes and the processes as perceived by the management. Therefore, new techniques for discovering workflow models have been required. Starting point for such techniques are so-called“workflow logs”containing information about the workflow process as it is actually being executed. In this thesis, new mining technique based on time information is proposed. It is assumed that events in workflow logs bear timestamps. This information is used in to determine task orders and control flows between tasks. With this new algorithm, basic workflow structures, sequential, parallel, alternative and iterative (i.e., loops) routing, and advance workflow structure or-join can be mined. While mining the workflow structures, this algorithm also handles the noise problem.