Atmospheric correction of ocean color for the mineral dust aerosol over the Mediterranean sea and remotely sensed characterisation of coccolithophore blooms in the Black Sea
Akdeniz'de çöl tozu aerosolü için okyanus renginin atmosferik düzelmesi ve Karadeniz'de kokolit patlamalarının uzaktan algılama ile karakterize edilmesi
  1. Tez No: 166970
  2. Yazar: TÜLAY ÇOKACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEMEL OĞUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Aerosol, Çöl Tozu, Kokolit vıı, Aerosol, mineral dust, coccolithophore
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Oşinografi ve Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
öz AKDENİZ'DE ÇÖL TOZU AEROSOLÜ ÎÇİN OKYANUS RENGİNİN ATMOSFERİK DÜZELTMESİ VE KARADENİZ'DE KOKOLİT PATLAMALARININ UZAKTAN ALGILAMA İLE KARAKTERİZE EDİLMESİ Çokacar, Tülay Doktora, Fiziksel Oşinografi Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Temel Oğuz Mart 2005, 156 sayfa Bölgemizdeki denizlerin uzaktan algılama ile incelenmesini konu alan bu tez, farklı olmakla birlikte, dolaylı olarak birbirine bağlı iki konudan oluşmaktadır. Bu konulardan birincisi, Akdeniz'de aerosol optik parametrelerinin, çöl tozu olduğu durumlarda daha güvenilir yaklaşımlarla elde edilmesidir. Akdeniz'e özel gerçekçi çöl tozu model seti, yer ölçümü yapan sunphotometer aleti kullanılarak elde edilmiş ve SMA (Spectral Matching Algorithm) algoritmasına uygulanmıştır. Standart SeaWiFS algoritmaları aerosol optik kalınlığı 0.35 in üzerindeki toz olayları için işlem yapmazken, yeni algoritma optik kalınlığı 0.8 'e kadar olan, orta derecedeki toz olayları için işlem yapabilmiştir. Araştırmanın ikinci kısmı Karadeniz yüzey sularındaki yaz başı kokolit patlamalarım konu almaktadır. Mevcut SeaWiFS ölçümleri, iki farklı kokolit algoritması kullanılarak, 1997 den itibaren analiz edince, patlama şiddeti, yayıldığı alan, kalış süresi ve basene maksimum yayıldığı dönemin zamanlaması yıllar arası farklılık göstermekle beraber, analizler Mayıs-Haziran aralığında Karadeniz'de kokolit patlamalarım göstermektedir. Analizler, 1980 lerden beri süregelen, 20 yıllık AVHRR verileri kullanılarak daha da genişletildiğinde, kokolit patlamalarının, VIKaradeniz'de son 20 yıldır fîtoplankton patlamaları dizisinde kalıcı bir özellik olarak yer aldığını öngörüyor. Kesin olmamakla beraber, tarihi CZCS verilerinden elde edilen kokolit yayılımının, daha sonraki periyotlarda AVHRR ve/veya SeaWiFS 'e göre çok daha sınırlı alanda yayılmış olması, kokolitlerin yaz fitoplankton topluluğuna artan katılımım belirtisi olabilir. Bu da değişen antropojenik ve iklim güçleri etkisi altındaki Karadeniz biyojeokimyası ve ekosistem yapılarındaki değişimlerin tepkisi ile fitoplanktonların taksonomik bileşimlerinin diatomlardan kokolit ve dinoflajetlere dramatik sıçraması ile bağlantılı olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ATMOSPHERIC CORRECTION OF OCEAN COLOR FOR THE MINERAL DUST AEROSOL OVER THE MEDITERRANEAN SEA AND REMOTELY SENSED CHARACTERISATION OF COCCOLITHOPHORE BLOOMS IN THE BLACK SEA Çokacar, Tülay Ph.D., Department of Physical Oceanography Supervisor : Prof. Dr. Temel Oğuz March 2005, 156 pages The present thesis deals with the remote-sensing studies in regional seas surrounding Turkey, and is comprised by two separate but somehow interrelated subjects. The first one is the improvement on the SeaWiFS algoritms for the Mediterranean for obtaining more reliable estimates of aerosol optical parameters and chlorophyll-a concentration during the dust conditions. Using the data from the ground-based sunphotometer measurements in the western, central and eastern basins, a set of possible dust aerosol models specifically valid for the Mediterranean are developed, and then incorporated into the Spectral Matching Algorithm (SMA). The improved dust models are tested for several intense dust storm events and shown to improve retrieval of chlorophyll concentrations. The new algorithm is shown to handle moderate intensity dust cases with the aerosol optical thickness (AOT) values up to 0.8, whereas the standard SeaWiFS algorithm used to exclude the cases with the AOT values greater than 0.35. The second part of the research concerns with characteristics of the early summer coccolithophore blooms within surface waters of the Black Sea. The analyses of the available SeaWiFS products using two different coccolith detection algorithms from 1997 onwards indicate coccolithophore blooms in the Black Sea during May- July period with some year-to-year variations in their spatial coverage, intensity, duration IVand timing of their maximum expanse over the basin. The analysis, which was further extended to the 20 year-long AVHRR data since the early 1980s, suggested that the coccolithophore blooms in fact constituted a persistent feature of the seasonal phytoplankton succession in the Black Sea during the last two decades. Although not conclusive, more limited coccolith coverage noted in the historical CZCS data from the early 1980s with respect to the AVHRR and/or the SeaWiFS data from later periods may imply an increasing contribution of coccolithophores to the summer phytoplankton community. This may be related to the dramatic shifts in taxonomic composition of phytoplankton from diatoms to coccolithophores and dinoflagellates, in response to transformations that took place in the Black Sea biogeochemistry and ecosystem structure under changing anthropogenic and climate forcing.