Numerical simulation of radiating flows
Işımalı akışların sayısal benzetişimi
  1. Tez No: 166994
  2. Yazar: ERTAN KARAİSMAİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN SELÇUK, PROF. DR. FARUK ARINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği, Işınımlı Akışlar, Çizgiler Yöntemi, Paralel Hesaplama VII, Computational Fluid Dynamics, Radiating Flows, Method of Lines, Parallel Computing
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz IŞIMALI AKIŞLARIN SAYISAL BENZETİŞİMİ Karaismail, Ertan Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nevin Selçuk Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Faruk Arınç Ağustos 2005, 81 sayfa Daha önce zamana bağlı Navier-Stokes denklemlerinin, ışınım transfer denklemi ile birlikte çözümü için geliştirilmiş olan birleşik kod, ilk önce ısıl ışımalı, hidrodinamik açıdan gelişmiş kargaşasız boru akışına uygulanmış ve kodun öngörüleri literatürdeki mevcut sayısal çözümle karşılaştırılmışlar. Farklı iletim-ışınım oranları için ısıl ışınımın akış ve sıcaklık alanlarına olan etkisi incelenmiştir. Kodun yatışkın durum için ürettiği sıcak öngörülerinin, literatürdeki çözümle uyum içinde olduğu bulunmuştur. Kodun ısıl ışımalı ve kargaşalı akışlar için ürettiği sonuçların doğruluğunu test etmek amacıyla, kod sıcak bir gazın göreceli olarak daha soğuk bir boru içindeki tam gelişmiş kargaşalı akışına uygulanmış ve sonuçlar literatürdeki mevcut sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Kodun kargaşalı ve ışımalı akışlar için de rapor edilen yatışkın sıcaklık profillerini üretebildiği gözlemlenmiştir. Birleşik kodun kargaşasız/kargaşalı ve ısıl ışımalı yatışkın boru akışlarında doğru sonuçlar ürettiği görüldükten sonra, kodun zamana bağlı ısıl ışınımlı akışlardaki viperformansını test etmek amacıyla, kod karbon dioksitin boru içindeki zamana bağlı kargaşasız/kargaşalı akışına uygulanmış, simültane hidrodinamik ve ısıl gerişim incelenmiştir. Elde edilen zamana bağlı sıcaklık, hız ve ışınım enerji kaynak terim alanlarının fiziksel olarak beklenen davranışları gösterdiği bulunmuştur. Kodun performansını iyileştirmek için paralel algoritması geliştirilmiş, hızlanma ve verim için seri koda karşı sulanmıştır. Aynı sonuçların yüksek hızlanma ve verimle elde edildiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL SIMULATION OF RADIATING FLOWS Karaismail, Ertan M.Sc, Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nevin Selçuk Co-Supervisor: Prof. Dr. Faruk Annç August 2005, 81 pages Predictive accuracy of the previously developed coupled code for the solution of the time-dependent Navier-Stokes equations in conjunction with the radiative transfer equation was first assessed by applying it to the prediction of thermally radiating, hydrodynamically developed laminar pipe flow for which the numerical solution had been reported in the literature. The effect of radiation on flow and temperature fields was demonstrated for different values of conduction to radiation ratio. It was found that the steady-state temperature predictions of the code agree well with the benchmark solution. In an attempt to test the predictive accuracy of the coupled code for turbulent radiating flows, it was applied to fully developed turbulent flow of a hot gas through a relatively cold pipe and the results were compared with the numerical solution available in the literature. The code was found to mimic the reported steady-state temperature profiles well. IVHaving validated the predictive accuracy of the coupled code for steady, laminar/turbulent, radiating pipe flows, the performance of the code for transient radiating flows was tested by applying it to a test problem involving laminar/turbulent flow of carbon dioxide through a circular pipe for the simulation of simultaneous hydrodynamic and thermal development The transient solutions for temperature, velocity and radiative energy source term fields were found to demonstrate the physically expected trends. In order to improve the performance of the code, a parallel algorithm of the code was developed and tested against sequential code for speed up and efficiency. It was found that the same results are obtained with a reasonably high speed-up and efficiency.