Comparison of International Federation of Consulting Engineers and general specification for public works contracts from risk management perspective
FIDIC ve bayındırlık işleri genel şartnamesinin risk yönetimi perspektifinden karşılaştırılması
  1. Tez No: 167031
  2. Yazar: ERGUN USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL, DOÇ. DR. İREM DİKMEN TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sözleşme Yönetimi, Risk Yönetimi, FIDIC, Bayındırlık İşleri Genel Şartnamesi (BİGŞ). vıı, Contract Administration, Risk Management, FIDIC, General Specification for Public Works (GSPW)
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
oz FIDIC VE BAYINDIRLIK İŞLERİ GENEL ŞARTNAMESİNİN RİSK YÖNETİMİ PERSPEKTİFİNDEN KARŞILAŞTIRILMASI Usta, Ergun Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Talat Birgönül Y. Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İrem Dikmen Toker Ağustos 2005, 117 sayfa Müteahhitler, bir sözleşmeyi kabul ettiklerinde, projeyi sözleşme şartlarına uygun ve yeterli şekilde tamamlamak zorundadırlar. Tüm inşaat projeleri risk içerir ve belirli bir projeyle ilişkili tüm riskleri ortadan kaldırmanın imkanı yoktur. Risk yönetimi, risk faktörlerinin tanımlanmasını ve analizini gerektirir. Risk değerlendirme aşamasından sonra uygun risk önlem stratejileri geliştirilmelidir. Böylece, en uygun risk getiri dengesi sağlanabilir. Sözleşmeler, taraflar arasındaki risk paylaşım planının oluşturulduğu ve risk getiri dengesinin oluşması için gerekli mekanizmaların tanımlandığı zeminlerdir. Müteahhitler sözleşme şartlarını ve ifadelerini çoğunlukla değiştiremeyeceklerinden, sözleşme şartlarına göre hangi riskleri üstleneceklerini iyice kavramalıdırlar. Bu nedenle başarılı bir risk yönetimi, sözleşme şartlarını anlamayı ve yetersiz tanımlanmış sözleşme şartlarının neden olacağı dolaylı risk faktörlerini belirlemeyi gerektirir. VIBu tezin amacı, Türk Müteahhitleri tarafından en çok kullanılan standart FİDIC ve Bayındırlık İşleri Genel Şartnamesinin, sözleşme eki olduğu durumlarda, sözleşme koşullarının risk yönetimi açısından incelenmesidir. Bu amaçla bir görüşme forman hazırlanmış ve bu format kullanılarak görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmelerin sonuçlarına dayanarak, müteahhitlerin risk yönetim stratejilerinin farklı sözleşme şartlarına göre nasıl değişmesi gerektiği irdelenmiştir. Bu dokümanlarda tanımlanan risk paylaşım planlan göz önüne alınarak ve FIDIC ve Bayındırlık İşleri Genel Şartnamesinin temel felsefeleri incelenerek, müteahhitler için risk yönetim stratejileri üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF INTERNATIONAL FEDERATION OF CONSULTING ENGINEERS AND GENERAL SPECIFICATION FOR PUBLIC WORKS CONTRACTS FROM RISK MANAGEMENT PERSPECTIVE Usta, Ergun M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Talat Birgönül Co-supervisor: Assoc.Prof. Dr. İrem Dikmen Toker August 2005, 117 pages Contractors have to construct the projects efficiently in accordance with the contract provisions when they accept a contract. All construction projects involve risk and there is no possibility to eliminate all the risks associated with a specific project. Management of risk requires identification and analysis of risk factors. After this risk assessment step, proper response strategies have to be developed so that an optimum risk-reward structure is ensured. Contracts are the grounds where risk allocation schemes between parties are settled and risk- reward mechanisms are defined. Since contractors are usually unable to influence the contract conditions and clauses, they should understand which risks they are retaining under contract conditions. Thus, succesful management of risk requires understanding of contract clauses and identification of secondary risk factors created due to poorly defined contract clauses. IVThe aim of this thesis is to investigate standard conditions of contract, namely FIDIC and GSPW, which are the most widely utilised contracts by the Turkish contractors, from the risk management point of view. For this purpose an interview form is prepared and interviews are conducted using this structured form. Implications of the contract clauses for the risk management strategy of contractors are discussed based on interview findings. The basic philosophy of FIDIC and GSPW are investigated so that necessary suggestions for the contractors can be made considering the risk allocation schemes defined in these documents.