Structural and thermal characterization of polymers via pyrolysis mass spectrometry
Polimerlerin piroliz kütle spektrometresi kullanılarak yapısal ve ısıl karakterizasyonu
- Tez No: 167032
- Danışmanlar: PROF. DR. JALE HACALOĞLU, PROF. DR. ZUHAL KÜÇÜKYAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İletken polimerler, poliparafenilen vinilen, polianilin, direkt piroliz kütle spektrometresi. VII, Conducting polymers, poly(paraphenylene vinylene), polyaniline, direct pyrolysis mass spectrometry
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZ POLIMERLERIN PIROLIZ KÜTLE SPEKTROMETRESI KULLANILARAK YAPISAL VE ISIL KARAKTERİZASYONU Argın, Emir Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Jale Hacaloğlu Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zuhal Küçükyavuz Ağustos 2005, 86 sayfa Çalışmanın ilk kısmında, elektrokimyasal ve kimyasal yollarla sentezlenen poli (p- fenilen vinilen)' in yapısal ve ısıl karakterizasyonu direkt piroliz kütle spektrometresi kullanılarak incelendi. Elektrokimyasal ve kimyasal yollarla sentezlenen polimerlerin ısıl karakteristikleri, ısıl parçalanma mekanizmaları ve bozunum ürünleri karşılaştırıldı. Piroliz çalışmaları incelendiğinde, ısıl parçalanmanın katkı bozunumu ve polimer zinciri bozunumu olmak üzere en az iki aşamada gerçekleştiği gözlenmiştir. vıÇalışmanın ikinci kısmında ise, HC1, HNO3 and H2SO4 kullanılarak sentezlenen polianilin örnekleri direkt piroliz kütle spektrometresi tekniği kullanılarak incelendi. Üç farklı katkı maddesi (dopant) kullanılarak katkı maddelerinin ve sentezlenme süresinin etkileri araştırıldı. İncelenen tüm örneklerde ısıl bozunumun üç aşamada gerçekleştiği gözlenmiştir. İlk aşamada, düşük molekül ağırlıklı oligomerlerin oluşumu gözlenmiştir, ikinci aşamada elektrokimyasal sentezde kullanılan dopantın ve son aşamada da polimerin bozunumu gerçekleşmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRUCTURAL AND THERMAL CHARACTERIZATION OF POLYMERS VIA PYROLYSIS MASS SPECTROMETRY Argın, Emir M.Sc, Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Jale Hacaloğlu Co-Supervisor: Prof. Dr. Zuhal Küçükyavuz August 2005, 86 pages In the first part of this study, the structural and thermal characterization of electrochemically and chemically polymerized poly(paraphenylene vinylene), (PPV), have been investigated by direct pyrolysis mass spectrometry. Thermal characteristics, and degradation products of electrochemically prepared poly(paraphenylene vinylene) were compared with those of chemically prepared poly(paraphenylene vinylene). Pyrolysis study indicated that thermal decomposition of PPV occurs at least two steps. The first being due to the loss of supporting electrolyte present and the second being decomposition of the polymer backbone. ivIn the second part of the study, direct insertion probe pyrolysis mass spectrometry (DIP-MS) technique was used to perform the thermal and the structural characterization of electrochemically synthesized polyaniline, PANI. The effect of dopant used (HC1, HNO3 and H2SO4) and synthesis period have been investigated. For all the samples studied, three main thermal degradation stages have been recorded; evolution of low molecular weight species, evolution of dopant based products and evolution of degradation products of polymer.