Effects of masonry infill walls on the seismic performance of buildings
Tuğla dolgu duvarların binaların sismik davranışı üzerine etkileri
  1. Tez No: 167041
  2. Yazar: MEHMET SELİM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞURHAN AKYÜZ, DOÇ. DR. AHMET YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, tuğla dolgu duvar, kolon alam, dolgu duvar alam vıı, Earthquake, masonry infill wall, column area, infill wall area
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz TUĞLA DOLGU DUVARLARIN BİNALARIN SİSMİK DAVRANIŞI ÜZERİNE ETKİLERİ ÖZTÜRK Mehmet Selim Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Uğurhan AKYÜZ Ortak Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Ahmet YAKUT Aralık 2005, 88 pages Türkiye'deki betonarme binaların çoğunda, boşluklu tuğlalı dolgu duvarlar yapısal olmayan bölme duvar olarak kullanılmaktadır. Yapısal olmayan eleman olarak kullanıldıkları için, dolgu duvarların bina davranışına yaptıkları katkı tasarım aşamasında iyi bilinmemektedir. Depremlerden sonra yapılan incelemeler, yapısal olmayan elemanların binanın yanal kapasitesine yararlı yönde etki ettiklerini ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada, boşluklu tuğlalı dolgu duvarların betonarme binaların yanal davranışına katkısı incelenmiştir. Bu amaçla, iki farklı bina durum çalışması olarak seçilmiştir. Üç katlı simetrik ve altı katlı simetrik olan bu iki bina çıplak ve dolgu duvarlı olarak modellenmiştir. Kolon alam, dolgu duvar alam ve dolgu duvarların kat içinde dağılımı incelenen parametrelerdir. Her bir parametrenin vıetkisini anlamak için binaların yanal ötelenme oranlan hesaplanmış ve birbirleri ile mukayese edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF MASONRY INFILL WALLS ON THE SEISMIC PERFORMANCE OF BUILDINGS ÖZTÜRK Mehmet Selim M. Sc, Department of Civil Egineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Uğurhan AKYÜZ Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet YAKUT December 2005, 88 pages In Turkey, in most of the reinforced concrete buildings, hollow masonry infill walls are used as non-structural partition walls. Since they are used as a non structural member, during design stage, their contribution to overall building behavior is not well known. Observations made after the earthquakes revealed that these non-structural elements had beneficial effects on the lateral capacity of the building. In this study, the contribution of the hollow masonry infill walls to the lateral behavior of reinforced concrete buildings was investigated. For this purpose, two different buildings were chosen as case studies. Three and six story symmetric buildings are modeled as bare and infilled frames. The parameters that were investigated are column area, infill wall area, distribution of masonry infill walls ivthroughout the story. To determine the effect of each parameter, global drift ratios are computed and are compared for each case.