Speed estimation techniques for sensorless vector controlled induction motor drive
Hız duyaçsa vektör denetimli endüksiyon motor sürücüsü için hız kestirim teknikleri
  1. Tez No: 167062
  2. Yazar: TALİP MURAT ERTEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ERSAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hız kestirme yöntemi, duyaçsız kapalı-döngü alan yönlendirmeli denetim, akı kestirme yöntemi. vn, Speed estimation, sensorless closed-loop direct field oriented control, flux estimation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
oz fflZ DUYAÇSIZ VEKTÖR DENETİMLİ ENDÜKSİYON MOTOR SÜRÜCÜSÜ İÇİN fflZ KESTİRİM TEKNİKLERİ ERTEK, Talip Murat Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aydın Ersak Aralık 2005, 132 sayfa Bu çalışma, hız duyaçsız vektör denetimli motor sürücüsü için hız kestirim tekniklerine odaklanmıştır. Çalışma sırasında kullanılan kestirme yöntemlerinin kuramsal içeriklerinin detayları ayrıntılı olarak anlatılmış ve başarımları benzetim ve denemelerle incelenmiştir. Vektör denetim tekniği olarak, alan yönlendirmeli denetim, temel olarak dolaylı yönlendirmeli ve doğrudan yönlendirmeli olmak üzere iki farklı yöntem ile gerçekleştirilmektedir. Yönlendirme, rotor, stator ya da hava boşluğu akısına göre yapılabilmektedir. Dolaylı alan yönlendirmede akı kestirmesi yapılmamaktadır. Senkron hız tahmini için ölçülen veya kestirilen rotor hızı slip tahmininde kullanılır. Alan yönlendirmeli denetim zamana ve hıza bağlı üç eksenli sistemlerin, hızdan bağımsız iki eksenli sistemlere dönüştürülmesi yöntemine dayanır. Bu dönüşümler ile DC motor denetimine benzer bir denetim yapısı elde edilir. Kullanılan akı kestiricisi, motorun gerilim modelini, akım modelinin kullanan uyarlamalı bir yapıda olup, rotor akısının yerini yüksek doğrulukla kestirebilmektedir. Rotor hızı durum kestirmesi yapabilen ve tekrarlamalı olarak çalışan, Kalman filtre yöntemiyle kestirilmiştir. Rotor hızının kestirilmesinde, akı gözlemleyicisinin akı VIaçısı kestirmesi ve rotor hızının bu akı açı hızı ile olan kayması dikkate almıştır. Kapalı döngü hız kontrolü için PI denetleçler kullanılmış; burma, akı ve hız isteği döngülerinin parametreleri ayarlanmıştır. Kapalı döngü hız kontrolünün performansı yapılan benzetim ve denemeler ile araştırılmıştır. TMS320F2812 kontrol kartı ve Maüab programı“Embedded Target for the Tl C2000 DSP”yazılımı kullanılarak gerçek zamanlı denemeler gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPEED ESTIMATION TECHNIQUES FOR SENSORLESS VECTOR CONTROLLED INDUCTION MOTOR DRIVE ERTEK, Talip Murat M. Sc. Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Aydm Ersak December 2005, 132 pages This work focuses on speed estimation techniques for sensorless closed-loop speed control of an induction machine based on direct field-oriented control technique. Details of theories behind the algorithms are stated and their performances are verified by the help of simulations and experiments. The field-oriented control as the vector control technique is mainly implemented in two ways: indirect field oriented control and direct field oriented control. The field to be oriented may be rotor, stator, or airgap flux-linkage. In the indirect field-oriented control no flux estimation exists. The angular slip velocity estimation based on the measured or estimated rotor speed is required, to compute the synchronous speed of the motor. In the direct field oriented control the synchronous speed is computed with the aid of a flux estimator. Field Oriented Control is based on projections which transform a three phase time and speed dependent system into a two co-ordinate time invariant system. These projections lead to a structure similar to that of a DC machine control. The flux observer used has an adaptive structure which makes use of both the voltage model and the current model of the machine. The rotor speed is estimated via Kalman filter technique which has a recursive state estimation feature. The flux angle estimated by flux observer is processed taking the IVangular slip velocity into account for speed estimation. For closed-loop speed control of system, torque, flux and speed producing control loops are tuned by the help of PI regulators. The performance of the closed-loop speed control is investigated by simulations and experiments. TMS320F2812 DSP controller card and the Embedded Target for the Tl C2000 DSP tool of Matlab are utilized for the real-time experiments.