Development of a ventilation model for the G field of Çayırhan coal mine
Çayırhan kömür madeni G sahası için havalandırma modeli geliştirilmesi
- Tez No: 167108
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK GÜYAGÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Havalandırma simulasyon programı, şebeke analizi, vantilatör seçimi, tali havalandırma, ana havalandırma, Çayırhan G sahası vii, Ventilation simulation programming, network analyses, fan selection, auxiliary ventilation, main ventilation, Çayırhan G field
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Havalandırma problemleri yeraltı madenciliği ile başlamıştır. Yeraltı madenciliğinde sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarını sağlamak için havalandırma sisteminin iyi dizayn edilmesi gerekir. Özellikle projenin planlama aşamasında havalandırma sisteminin gerçekleri yansıtacak biçimde dizayn edilmesi çok önemlidir. Havalandırma Simuiasyon Programı olarak en son ve geliştirilmiş VnetPC 2000 programı kullanılmıştır. Bu çalışmada simulasyon; Çayırhan G sahası için, tali havalandırma ve ocağın ana havalandırması, yukarıda adı verilen program kullanılarak yapılmıştır. Havalandırma şebekesinin çizgisel diyagramını tanımlayan fiziksel durumu, hava yolu karakteristikleri ve lokasyonları, ve değişik vantilatörlerin karakteristiklerini içeren bilgiler programa veri olarak verilmiştir. viHer hava yolu için yaklaşık hava miktarlan, basınç düşmeleri ve hava güç kayıpları ve fan çalışma noktalan, yapılan her deneme için çıktı olarak alınmıştır. Değişik fanlarla yapılan denemeler sonunda, tali havalandırma için gereken 6 m'/s'lik hava miktarını sağlayan fanlar belirlenmiş ve içinden en ekonomik olanı, ENGART, 30A 40SCV/60HR, seçilmiştir. Ocak havalandırması için gereken hava miktarını sağlayan 5 vantilatör bilgisayar programı sayesinde belirlenmiş olup, bunların içinden işletim masrafı en az yani en ekonomik olanı, ALPHAIR-5400VAX2İOO HB, ana pervane olarak seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ventilation problems raised with the beginning of underground mining. In underground mining, to provide safe and healthy working conditions, ventilation should be designed properly. Especially in the planning stage of the project, to design ventilation properly is very important. The latest upgrade of the popular ventilation simulation program, known as VnetPC 2000, has been applied for the ventilation design. In this study simulation is conducted to both auxiliary and main ventilation at Çayırhan G Field. Information describing the geometry of a ventilation network, airway characteristics and locations, characteristics of different fans were prepared as an input. IVi he output includes predicted airflows, factional pressure drops, air power, losses in airway and fan operating points for different trials. After different trials it has been found that for auxiliary ventilation, where minimum required amount of air is 6 m7s, ENGART, 30A 40SCV/60HR model fan which is the most economical one was selected. For main ventilation system, 5 fans which provide airflow more than minimum requirement were chosen. Among them the most economical one, that is ALPHAIR-5400VAX210G HB, was selected for the mine.