Removal of heavy metals in waste water by using coal fly ash
Atık sulardaki ağır metallerin uçucu kül kullanılarak uzaklaştırılması
- Tez No: 167152
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Uçucu Kömür Külü, Ağır Metaller, Soğurulma, Çökelme. vı, Coal Fly Ash, Heavy Metals, Adsorption, Precipitation. iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
oz ATIK SULARDAKİ AĞIR METALLERİN UÇUCU KÜL KULLANILARAK UZAKLAŞTIRILMASI Emrah Tuğcan, Tuzcu Yüksek lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ümit Atalay Temmuz, 2005, 107 Sayfa Bu çalışmada, Çayırhan Termik Santralinden temin edilen uçucu kül yardımıyla atık sulardaki zehirli ağır metallerin uzaklaştırılması amaçlanmıştır.Deneylere başlamadan önce santral külünün kimyasal ve fiziksel özellikleri belirlenmiştir ( tane boyu dağılımı, birim yüzey alanı, gözeneklilik, kimyasal içeriği gibi ). Deneyler sentetik olarak hazırlanan ve farklı konsantrasyonlarda kurşun,çinko ve bakır metal içeren atık sulara uçucu kül ilave edilmesiyle gerçekleştirilmiştir. Metal konsantrasyonunun, karıştırma süresinin, tane boyunun, kül miktarının ve pH gibi parametrelerin ağır metallerin sudan uzaklaştırılması üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çok az miktarda baca külü kullanılması durumunda dahi ağır metalin %99'lara varan oranda ortamdan uzaklaştırıldığı gözlemlenmiştir. Kömür külü tane boyutunun, atık sudan metal uzaklaştırılmasında önemli bir etkisi olmamıştır. Yüksek çözelti pH'sı ve uzun karıştırma süresi daha iyi metal uzaklaştırması sağlamıştır.Çökelme ve soğurulan metalin uçucu külden geri alınması deneyleri de yapılmıştır.Deneylerin sonunda metal uzaklaştırmadaki esas mekanizmanın uçucu külün bazik özelliğinden kaynaklanan çökelme olduğu, ve ağır metalin %90'nından fazlasının çökelme yoluyla ortamdan uzaklaştığı anlaşılmıştır. En fazla metalin çökeldiği pH aralıklarının ise bakır, çinko ve kurşun için sırasıyla 10-11, 8-10 ve 10-11 olduğu görülmüştür..Soğurulan metalin geriverilmesi ile ilgili deneylerde ise, soğurulan metalin çok az bir bölümü uçucu kül tarafından geri verilmiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REMOVAL OF HEAVY METALS IN WASTE WATER BY USING COAL FLY ASH Emrah Tuğcan, Tuzcu M. Sc, Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. M.Ümit Atalay July, 2005, 107 Pages In this research, it is aimed to remove toxic heavy metals in waste water with the help of fly ash from Çayırhan thermal power plant. The chemical and physical properties (size distribution, specific surface area, porosity, chemical composition, etc.) of fly ash were determined. The experiments were carried out in synthetic waste water containing lead, zinc and copper metals at different concentrations with the addition of fly ash. The effects of metal concentration, agitation time, particle size, ash amount, and pH in the metal removal were examined. With the addition of even very small amount of fly ash, heavy metal removal from waste water was attained at up to 99%. Fly ash particle size has no significant effect on removal of heavy metal ions from solutions. Higher solution pH and longer treatment time were resulted better metal removal. The results also indicated that the main mechanism for metal removal was precipitation due to alkaline characteristics of fly ash and more than 90 % of metals in solutions were removed by precipitation. The pH ranges for maximum metal precipitation were 10-11, 8- 10, and 10-11 for copper, zinc, and lead respectively. Very small percentages of adsorbed metal was released during the desorption test.