Presentation of classical archaeological sites in virtual environment case study: Sagalassos
Klasik arkeoloji alanların sanal çevrede sunumu örnekleme çalışması: Sagalassos
- Tez No: 167153
- Danışmanlar: DR. FUAT GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sunum, Arkeolojik Alan, Sanal Çevre, Sagalassos, Koruma. vı, Presentation, Archaeological Site, Virtual Environment, Sagalassos, Conservation
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
oz KLASİK ARKEOLOJİK ALANLARIN SANAL ÇEVREDE SUNUMU ÖRNEKLEME ÇALIŞMASI: SAGALASSOS BAŞAĞAÇ, Özge Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü, Restorasyon ABD Tez Yöneticisi: Dr. Fuat GÖKÇE Temmuz 2005, 123 sayfa Arkeolojik alanların korunması ve sunulması yönünde artan kaygılara koşut olarak, 1980lerin ortalarından bu yana görselleştirme amacıyla sanal çevre kullanılmaktadır. Bu tez, kalıntıların korunması için, klasik bir arkeolojik alanın sanal çevrede sunulmasının potansiyellerini ve problemlerini araştırmaktadır. Tez, kavramsal bölüm ve örnekleme çalışması olarak iki parçada ele alınmıştır. Kavramsal kısım önce sanal çevrede yapılan sunumların tarihçesini, amacını ve teknolojisini incelemektedir. Bu bölümün sonunda klasik arkeolojik alanların sanal çevrede sunulması için gerekli kriterler geliştirilmiştir. Örnekleme çalışması için, antik Sagalassos kentinin tarihi, kentsel dokusu, mimarisi, çeşitli disiplinlerdeki çalışmalar ve sanal çevredeki projeleri araştırılmıştır. Tez klasik arkeolojik alanların sanal çevrede sunumu üzerine genel öneriler ve Sagalassos özelindeki sunumun geliştirilmesi için çözümlerle sonlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRESENTATION OF CLASSICAL ARCHAEOLOGICAL SITES IN VIRTUAL ENVIRONMENT CASE STUDY: SAGALASSOS BAŞAGAÇ, Özge M.S, Department of Architecture in Restoration Supervisor: Dr. Fuat GÖKÇE July 2005, 123 pages Parallel to the growing concern for the protection and presentation of archaeological sites, virtual environments (VE) are in use for visualization purposes since mid 1980's. This thesis investigates the potentials and problems of presenting a classical archaeological site in VE from the viewpoint of conservation science, to ensure the welfare of the remains. The study is handled in two sections as a conceptual part and a case study. The conceptual part, first dwells upon the history, aim and techniques of the VE presentations. This section ends with the development of criteria for the evaluation of VE presentations of classical archaeological sites. For the case study, the antique city of Sagalassos is investigated through its history, urban tissue, architecture, multidisciplinary studies and VE projects. The thesis concludes with general remarks on the presentation of classical archaeological sites in VE and proposes some solutions to improve the presentation of Sagalassos in particular. IV