Lattice boltzmann auromaton model to simulate fluid flow In synthetic fractures
Boltzmann kafes otomat modeli ile sentetik çatlaklarda sıvı akış simülasyonu
- Tez No: 167183
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. SERHAT AKIN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Boltzmann Kafes Otomat Modeli, Hücresel Otomata, Sentetik Çatlak Oluşturulması, Sıvı Akışının Simülasyonu, Yapay Sinir Ağları, Lattice Boltzmann Automaton Model, Cellular Automata, Synthetic Fracture Generation, Simulation of Fluid Flow, Artificial Neural Networks. IV
 - Yıl: 2005
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 71
Özet
oz BOLTZMANN KAFES OTOMAT MODELİ İLE SENTETİK ÇATLAKLARDA SIVI AKIŞ SİMÜLASYONU EKER, Erdinç Yüksek Lisans, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Serhat Akın Ocak 2005, 57 sayfa Gözenekli ve çatlaklı ortamlarda akış modellenmesi rezervuar mühendisliği alanında oldukça önemli bir problemdir. Bu ortamlardaki akış modellenmesi hesaplarında geleneksel Navier-Stokes denklemleri kullanılmaktadır, fakat bu yöntemin uzun hesaplama süresi, zayıf yakınsama ve sayısal kararsızlıklar gibi problemleri mevcuttur. Bu yüzden kısmi diferansiyel denklemler yerine çatlaklı ortamda sıvı akışını modellemek için basit kurallara dayalı bir yöntemin geliştirilmesi arzulanır. Bu tez Boltzmann Kafes Otomata Modeli ile iki boyutlu sentetik çatlaklarda tek fazlı akış gösterimi ve Yapay Sinir Ağlarının bu modelden elde edilen simülasyon sonuçlarıyla eğitilmesini kapsamaktadır. Çalışma sonunda çatlaklardaki ortalama aralık - fraktal boyutu oranının geçirgenlikle doğru orantılı olduğu ve anizotropi faktörü ile geçirgenliğin ikinci dereceden polinom ilişki ile ters orantılı olarak birbirlerine bağlı oldukları anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LATTICE BOLTZMANN AUTOMATON MODEL TO SIMULATE FLUID FLOW IN SYNTHETIC FRACTURES EKER, Erdinç M.Sc, Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Serhat Akın January 2005, 57 pages Modeling of flow in porous and fractured media is a very important problem in reservoir engineering. As for numerical simulations conventional Navier- Stokes codes are applied to flow in both porous and fractured media. But they have long computation times, poor convergence and problems of numerical instabilities. Therefore, it is desired to develop another computational method that is more efficient and use simple rules to represent the flow in fractured media rather than partial differential equations. In this thesis Lattice Boltzmann Automaton Model will be used to represent the single phase fluid flow in two dimensional synthetic fractures and the simulation results obtained from this model are used to train Artificial Neural Networks. It has been found that as the mean aperture-fractal dimension ratio increases permeability increases. Moreover as the anisotropy factor increases permeability decreases with a second order polynomial relationship.