In vitro induction of growth and development of common juniper (Juniperus communis L.) from shoot and bud explants
Tomurcuk eksplantları kullanarak yaygın ardıçta (Juniperus communis L.) büyüme ve gelişmenin In vitro koşullarda indüklenmesi
  1. Tez No: 167184
  2. Yazar: ZEYNEP AHSEN KOÇER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALUK HAMAMCI, PROF.DR. ZEKİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Juniperus communis, in vitro rejenerasyon, dolaylı organ gelişimi, adventif tomurcuk, adventif sürgün, callus indükleme vıı, Juniperus communis, in vitro regeneration, indirect organogenesis, adventitious bud, adventitious shoot, callus induction
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
oz TOMURCUK EKSPLANTLARI KULLANARAK YAYGIN ARDIÇTA (Juniperus communis L.) BÜYÜME VE GELİŞMENİN IN VITRO KOŞULLARDA İNDÜKLENMESİ Koçer, Zeynep Ahsen Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Zeki Kaya Ortak tez yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Hamamcı Ocak 2005, 140 sayfa Bu çalışmanın amacı; dolaylı organ gelişimi metodunu kullanarak yaygm ardıcın (Juniperus communis L.) in vitro koşullarda rejenerasyonu için uygun koşulların araştırılmasıdır. Çalışma boyunca sırasıyla kallus indükleme, organ gelişimi, geliştirilmiş organ gelişimi ve köklendirme deneyleri yapılmıştır. Eksplant pozisyonu, genotip, cinsiyet, besiyeri çeşitleri ve örnekleme tarihinin, kallus oluşumunda önemli etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Deney sonucunda, uygulanan bütün besiyerleri arasında; 0.1 mg/1 BAP (benzilaminopürin), % 3 sukroz ve % 0.7 agar içeren MS besiyerine ilave edilen 0.5-4.0 mg/1 konsantrasyon aralığındaki IB A (indol-3-bütirik asit) 'in Bahar döneminde toplanan yaygın ardıç tomurcuk örneklerinde kallus oluşumu için en uygun besiyeri olduğu bulunmuştur. Ayrıca, organ gelişimi besiyerine aktarmak için, eksplant pozisyonuna bakılmaksızın iki aylık kültür döneminin yaygın ardıçta kallus indüksiyonu için yeterli süre olduğu saptanmıştır. vıİki aylık inkübasyon evresinden sonra, kallus dokularından adventif tomurcuk oluşumunu saptamak amacıyla, eksplantlar organ gelişimi için hazırlanan besiyerlerine transfer edilmiştir. Yaygın ardıç örneklerinde organ gelişimini tetiklemede, genotip, besiyeri çeşidi ve örnekleme tarihleri arasında önemli farklar olduğu bulunmuştur. Bunun yam sıra, bir ay sonunda besiyerleri yenilenirken oksin bileşeninin besiyerinden çıkarılmasının 1.0-2.0 mg/1 BAP konsantrasyonlarında adventif tomurcuk ve sürgün gelişimini arttırdığı saptanmıştır. Kallus yaşlanmasının adventif tomurcuk oluşumunu olumsuz etkilemesine rağmen; 1.0 mg/1 BAP ve 0.5 mg/1 2,4-D içeren besiyerinin % 37.5 adventif tomurcuk oluşturma kapasitesi ile optimum kültür ortamı olduğu bulunmuştur. Son olarak, adventif sürgünlerin köklenme başarısını saptamak amacıyla köklendirme deneyleri yapılmıştır. Bu deneyler sonucunda, yaygın ardıçta in vitro olarak kök elde edebilmek için uygulanan besiyerlerinin hiçbiri başarılı olmamıştır. Dolaylı organ gelişimi uygulanarak kallus dokularından bütün bitki gelişimi sağlanamamış olmasına rağmen, bu çalışmanın sonuçlan yaygın ardıçta in vitro rejenerasyon ve ikincil kimyasal üretimini konu alacak gelecekteki çalışmalara yol gösterecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IN VITRO INDUCTION OF GROWTH AND DEVELOPMENT OF COMMON JUNIPER (Juniperus communis L.) FROM BUD EXPLANTS Koçer, Zeynep Ahsen M. Sc. Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Zeki Kaya Co-supervisor: Prof. Dr. Haluk Hamamcı January 2005, 140 pages The objective of the study was to investigate the optimum conditions for in vitro regeneration of common juniper (Juniperus communis L.) by using indirect organogenesis approach. Throughout the study; callus induction, organogenesis, improved organogenesis and root induction experiments were performed sequentially. It was found that explant position, genotype, gender, treatments and sampling time had significant effects on callus induction rate in common juniper. The results of treatments indicated that JJ3A (indole-3-butyric acid) at concentration range 0.5-4.0 mg/1 combined with MS medium supplemented with 0.1 mg/1 BAP (benzylaminopurine), 3 % sucrose and 0.7% agar was the best one among the treatments to induce callus formation from common juniper explants collected as Spring buds. Also, a two-month culture was adequate period for the callus induction of common juniper regardless of position, before transferring the explants into organogenesis media. IVAfter a two-month culture in callus induction media, explants were transferred to organogenesis treatments in order to investigate adventitious bud development from callus tissues. There were significant differences among genotypes, treatments and explant-sampling times in initiation of organ development in common juniper. Additionally, it was found that excluding the auxin components while maintaining 1.0-2.0 mg/1 BAP concentration in culture media, as refreshing after a month, stimulated the formation and development of adventitious buds and shoots. Among the treatments tested, it was found that 1.0 mg/1 BAP plus 0.5 mg/1 2,4-D was the optimum culture media with adventitious bud formation capacity of 37.5% was though ageing of callus significantly affected the frequency of adventitious bud formation. Finally, rooting experiments were performed to investigate rooting efficiency of adventitious shoots. In the adventitious rooting experiments, no rooting was observed in any of the treatments used with common juniper explants. Although whole plantlet development from callus tissues could not be achived as indirect organogenesis, the results of the study could aid to future studies dealing in vitro regeneration and production of secondary chemicals from common juniper.