Market share analysis for shopping centers in Ankara
Ankara alışveriş merkezleri için market paylaşım analizi
- Tez No: 167232
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OĞUZ IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Market Paylaşım Analizi, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Çekim Modeli, Ankara vıı, Market Share Analysis, Geographic Information Systems, Gravity Model, Ankara
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
oz ANKARA ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ İÇİN MARKET PAYLAŞIM ANALİZİ Yavuzer, İpek Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Oğuz Işık Ocak 2005, 173 Sayfa Son on yılda, hayat tarzındaki değişimler alışveriş merkezi" olgusunun doğmasına sebep olmuştur. Son yıllarda alışveriş merkezlerinin sayısı artmış bu da yatırımcılar arasında büyük bir rekabet başlatmıştır. Yatırımcılar bu rekabette merkezlerinin uygulanabilirliğini saptamak için market paylaşımlarını mekansal ve sosyal faktörlerle birlikte incelemeye başlamışlardır. Bu tezde böyle bir çalışmaya olan mevcut ihtiyaç da göz önüne alınarak alışveriş merkezleri arasında bir market paylaşım analizi yapılmış, market paylaşımlarında önemli faktörler, marketin büyüklüğü ve yüksek market potansiyeli olan bölgeler saptanmıştır. Ankara mevcut alışveriş merkezi gelişimleri nedeni ile çalışma alam olarak seçilmiştir. Ankarada bulunan üç büyük alışveriş merkezinden Armada, Bilkent ve 5M Migros alışveriş merkezleri tüm kente hizmet etmeleri ve bünyelerinde alışveriş aktiviteleri dışında sosyal ve kültürel aktiviteler de bulundurmaları nedeni ile analizlerde kullanılmak üzere seçilmişlerdir. viAnalizler için Lakshmanan ve Hansen tarafından geliştirilen çekim modeli kullanılmıştır. Model market paylaşımlarım maliyet ve zaman birimlerinde ulaşılabilirlik, alanların ekonomik durumları ve alışveriş merkezlerinin çekiciliklerini göz önüne alarak hesaplamaktadır. Analizler sırasında Coğrafi Bilgi Sistemleri, ESRİ Arc GIS 8.1 ve ESRİ ArcView 3.2, yazılımları bilgi depolama ve işleme, yol ulaşım ağının düzenlenmesi, zaman ve maliyet hesaplamaları, haritalama ve sunum aşamalarında kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MARKET SHARE ANALYSIS FOR SHOPPING CENTERS IN ANKARA Yavuzer, İpek M. Sc, Department of Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Oğuz Işık January 2005, 173 Pages In the last decade, the changes in living styles of people and shopping activities brought a new concept,“shopping center”. By the time the numbers of shopping centers increased and this big consumption market created a great competition among the investors. The investors had the necessity of examining their market share within the market and other social and spatial factors for the feasibility of their shopping centers. In this thesis considering the need of such a study, a market share analysis is carried out to determine the market share of shopping centers within the competition, analyze the important facts of the market share, estimate the market capacity and potential market regions. Ankara is chosen as the study area since it has an increasing trend for the development of shopping centers. Tthe study is carried out for Armada, Bilkent and 5M Migros shopping centers since they serve for the whole city and have different functions such as recreation, restaurants, cultural activities together with shopping activities. IVFor the analysis a gravity model developed by Lakshmanan and Hansen is used. The model estimates the market share of the centers among regions considering the factors, as accessibility in terms of cost and time, economic conditions of regions, attractiveness of shopping centers and competitors of the market. For the application process Geographic Information Systems ESRI Arc GIS 8.1 and ESRI ArcView 3.2 are used as software to store and manipulate data, build regulations on road network structure, calculate distances and costs, and present maps and results.