Effects of prenatal alcohol exposure on activity, anxiety and learning in young adult wistar rats
Doğum öncesi döneminde alkole maruz bırakılan wistar sıçanlarda aktivite, kaygı ve öğrenme üzerindeki etkilerin incelenmesi
- Tez No: 167233
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EWA JAKUBOWSKA DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Doğum öncesi dönemde alkol, Sıçan, Mekansal öğrenme ve hafıza, Lokomotor aktivite, Duygu hassasiyeti vıı, Prenatal Alcohol, Rat, Spatial Learning and Memory, Locomotor Activity, Emotionality
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
oz DOĞUM ÖNCESİ DÖNEMİNDE ALKOLE MARUZ BIRAKILAN WISTAR SIÇANLARDA AKTİVİTE, KAYGI VE ÖĞRENME ÜZERİNDEKİ ETKİLERİN İNCELENMESİ Dursun, İlknur Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ewa Jakubowska Doğru Ocak 2005,1 12 sayfa Bu çalışma, Wistar sıçanlarında doğum öncesi alkole maruz bırakılmanın sensorimotor koordinasyonu, duygu hassasiyeti, öğrenme ve hafızaya etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Fötal dönemde alkole maruz bırakılmanın davranışa etkileri üzerine günümüze kadar yapılan çalışmlarm çoğu ergenlik öncesi döneme yöneliktir ve çok az sayıda araştırma aynı deneklerde davranışın farklı yönlerini aynı zamanda çalışmaktadır. Bu çalışmada, sıçanlara hamileliklerinin 7-20 günleri arasında 6g/ kg vücut ağırlığı/ gün dozunda alkol besleme iğnesi yoluyla doğrudan mideye verildi. Bu dozla gebeliğin 20. gününde kanda oldukça yüksek alkol konsantrasyonuna (340 mg/ di) ulaşıldığı gözlendi. Çalışma, alkolün veriliş yönteminden kaynaklanan, stres etkisine maruz bırakılan ve bırakılmayan kontrol gruplarım da içermektedir. Doğum öncesi dönemde alkole maruz bırakılma, hamile sıçanların kilo almaşım anlamlı ölçüde geciktirdi ve yavruların doğum ağırlıklarını olumsuz yönde etkilemekle birlikte ergenlik ağırlıklarım etkilemedi. Bir batında doğurulan yavru sayısında ve yavru ölümünde gruplararası farklar görülmedi. Ergin bireylerin beyin büyüklüğünün de alkolden etkilenmeği görüldü. Yavrular 2.5 aylık vıiken genç erginler olarak bir dizi davranış testine tutuldu. Doğum öncesi alkole maruz bırakılan sıçanlarda, rotarod/ accelerod testleriyle ölçüldüğü üzere, ergenlikte sensorimotor koordinasyon bozukluğu ve/veya kas güçsüzlüğü görülmemiştir. Açık alanda ve“+”labirentdeki davranışları, alkole bağlı olarak anksiyete seviyesinde bir yükselme ve davranış esnekliğinde biraz düşmeyi işaret etmektedir. Bununla beraber, hiperaktivite gözlemlenmemiştir. Kognitif testlerde alkole maruz kalan sıçanlar, su labirentinde“ilk yer öğrenme”de çok az olmakla birlikte daha yavaş bir hız gösterdiler. Bununla birlikte, 1 ve 10 gün gecikme ile test edilen hafıza güçlülüğü, platformun yerinin değiştirilmesinden kaynaklanan yeni yer öğrenme, yer tercihinin ortadan kalkma hızı ve kısa süreli hafıza kapasitesi alkole maruz bırakılan ve kontrol sıçanlarda hemen hemen aynıydı. Bu negatif sonuçların muhtemel nedenleri tartışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF PRENATAL ALCOHOL EXPOSURE ON ACTIVITY, ANXIETY AND LEARNING IN YOUNG ADULT WISTAR RATS Dursun, İlknur M. Sc, Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ewa Jakubowska Doğru January 2005, 112 pages The objective of the present study was to examine the effects of prenatal exposure to alcohol on sensorimotor coordination, emotionality, learning and memory in young adult Wistar rats. Most of the recent reports concerning behavioral effects of fetal alcohol exposure refer to the juvenile period of life and very few studies investigated different aspects of behavior simultaneously in the same subjects. In the current study, alcohol was delivered to the pregnant dams by intragastric infusions, throughout gestation days (GD) 7-20, at the dose of 6g /kg maternal body weight /day. This dose resulted in relatively high peak blood alcohol concentration (340 mg/dl) as assessed on GD 20. A pair-fed isocaloric and untreated control groups were included. Prenatal alcohol administration retarded dams' weight gain significantly, and had an adverse effect on pups' weight at birth but not in adulthood. No between-group differences were observed in the litter size and in the pups' mortality. The adult brain weight was neither affected. Pups were subjected to a series of behavioural tests as young adults (at 2.5 months of age). In adulthood, rats prenatally treated with alcohol were not impaired in sensorimotor coordination and/or did not show muscle weakness as assessed by rotarod/accelerod tests. Their behavior in the open field and plus maze suggested alcohol-induced increase in IVanxiety level and some decrease in behavioral flexibility, but hyperactivity was not observed. In cognitive tasks, alcohol treated rats showed slightly slower rate of initial place learning in the water maze. However, memory retention tested after 1 and 10-day delay, reversal learning, rate of extinction of place preference, as well as working memory capacity appeared to be the same in alcohol exposed and control rats. The possible reasons of this negative result are discussed.