Optimal storage of freshwater in saline aquifers
Tuzlu su akiferlerinde taze su depolanması
- Tez No: 167252
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN YAZICIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Depolama, taze su, simülasyon, optimizasyon, tuzlu su akiferi, değişken yoğunluktaki akım vıı, Storage, freshwater, simulation, optimization, saline aquifer, variable-density flow
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZ TUZLU SU AKİFERLERINDE TAZE SU DEPOLANMASI Küstü, M. Deniz Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan Yazıcıgil Haziran 2005, 99 sayfa Tuzlu su akiferlerinde taze su depolanması kurak ülkelerde stratejik açıdan önem taşımaktadır. Bu ülkelerde depolanan taze su, kriz zamanlarında mevcut olan tek su kaynağı olabilir. Hipotik tek ve çok katmanlı tuzlu akiferlerde, taze su depolanmasının optimal kontrolünün en iyi şekilde sağlanabilmesine yönelik sabit ve değişken yoğunluktaki akım için birleşik simülasyon ve optimizasyon tipi yeraltısuyu işletim modelleri geliştirilmiştir. Bu çalışma iki kısımda yürütülmüştür. Birinci kısımda, taze su tümseğinin oluşumuna yetecek biçimde 5 yıllık zamana bağlı bir model simüle edilmiştir. İkinci kısımda ise; sistem tepki denklemlerini, su talebini, hidrolik eğim kontrollerini ve pompaj ve enjeksiyon sınırlarını içeren kısıtlamalar setine sahip olan ve hidrolik eğim kontrol setlerinin pompaj/enjeksiyon miktarını minimize eden bir optimizasyon modeli formüle edilmiştir. Bu optimizasyon modeli, taze su tümseğinin ilerlemesini önlemek amacıyla kuyuları pompaj ve enjeksiyon kuyusu olarak ayırmakta ve onların pompaj/enjeksiyon miktarlarının vıbelirlemektedir. Modellerin optimal çözümleri taze su tümseğinin, hidrolik eğimi kontrol eden pompaj ve enjeksiyon kuyuları aracılığıyla, başarılı bir şekilde orjinal yerinde tutulduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMAL STORAGE OF FRESHWATER IN SALINE AQUIFERS Küstü, M. Deniz M. S., Department of Geological Engineering Supervisor : Prof. Dr. Hasan Yazıcıgil June 2005, 99 pages Storage of freshwater in saline aquifers has a strategic importance in water deficit countries. The freshwater stored in these aquifers may be the only source of water available during times of crisis. Coupled simulation and optimization type groundwater management models have been developed that will achieve the optimal control of the storage of freshwater in a stagnant manner for constant density and variable density flows in hypothetical single- and multi-layered saline aquifers. The study is carried out in two stages. In the first stage, a transient model of five years is simulated that allows sufficient time for the freshwater mound to be created. In the second stage, an optimization model is formulated which minimizes the pumping/injection rates of a set of hydraulic gradient control wells subject to a set of constraints consisting of systems response equations, demand requirements, hydraulic gradient controls, pumping and injection limitations. The optimization models select which wells to be pumped and which ones to be injected and decide on their pumping/injection schedules to IVmaintain the freshwater mound from migration. The results of the optimization models showed that the mound is successfully contained in its original location by controlling the hydraulic gradient via pumping/injection wells.