Geoarchaelogical investigation of Central Anatolian caravanserais using gis
Orta Anadolu kervansaraylarının coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak jeoarkeolojik incelenmesi
  1. Tez No: 167253
  2. Yazar: PINAR ERTEPINAR KAYMAKCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. VEDAT TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kervansaray, jeoarkeoloji, CBS, olasılık dağılım analizi (ODA), antik ticaret yolları, Caravanserai, Geoarchaeology, GIS, probability distribution analysis (PDA), ancient trade routes
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZ ORTA ANADOLU KERVANSARAYLARININ COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ KULLANILARAK JEOARKEOLOJİK İNCELEMESİ Kaymakçı, Pınar Ertepınar Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Vedat Toprak Haziran 2005, 73 sayfa Bu çalışma kervansarayların yerlerinin seçiminde rol oynamış jeolojik ve jeomorfolojik etmenlerin analizini kapsar. Nevşehir- Aksaray-Konya ve Beyşehir arasında ki 15 kervansaray bu amaçla analiz edilmiştir. Kullanılan veri setleri kervansaray konumu, kullanılan malzemenin tipi gibi faktörlerle, jeoloji haritaları, ve sayısal arazi modeli içermektedir. Derlenen bu veriler kullanılarak değişik CBS analizleri yapılmıştır. Bu analizler göstermiştir ki; tüm kervansaraylar mutlaka bir su kaynağına yakın fakat hemen bitişiğinde kurulmamışlardır, ve kervansarayların görünebilirlikleri yer seçiminde önemli bir etmen olarak gözükmemektedir. Bunlara ek olarak, yapılan analizler göstermiştir ki kervansaraylar arasındaki ortalama mesafe 10 km'dir. Yapılan analizler ayrıca göstermiştir ki Beyşehir ile Yunuslar ve Obruk ile Sulatnahanı arasında olmak üzere en az 2 kervansaray daha bulunmalıdır. Bu kervansarayların olası pozisyonları bu tez sırasında geliştirilmiş olan olasılık dağılım analizi (ODA) tekniği kullanılarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOARCHAELOGICAL INVESTIGATION OF CENTRAL ANATOLIAN CARAVANSERAIS USING GIS Kaymakçı, Pınar Ertepınar M.Sc, Department of Geological Engineering Supervisor : Prof.Dr. Vedat Toprak June 2005, 73 pages This study comprises analysis of geological, geomorphological constraints that played role in the site selection of caravanserais. In order to do this, 15 caravanserais located along a route from Nevşehir- Aksaray-Konya to Beyşehir were used. The data used in the study include a caravanserai database, lithological maps, and digital elevation model of the area. GIS analyses performed in the study are proximity, visibility, and probability distribution (PDA). The first step is the generation of the ancient trade route which is used as a reference in other analysis. Results of the analysis indicate that the average distance between consequent caravanserais is 10 km. PDA suggests that there should be two more caravanserais between Beyşehir - Yunuslar and one caravanserai between Obruk - Sulatnahani hans. Caravanserais are very close to a water source but not at their immediate vicinity. Groundwater is not considered in this study; dominant water sources are streams, springs and lakes. Their visibility tested in an area of 78 km2 shows a great variation suggesting that visibility is not considered during the site selection. Ignimbrite,limestone and marble are preferred rocks types although other rocks such as clastic rocks are exposed in closer distances.