Soft decoding of convolutional product codes on an FPGA platform
Evrişimsel çarpım kodlarının FPGA üzerinde yumuşak çözümü
  1. Tez No: 167292
  2. Yazar: MUSTAFA SANLI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ ÖZGÜR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: MAP Algoritması, Turbo Kodlama vu, MAP Algorithm, Turbo Coding
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
öz EVRİŞİMSEL ÇARPIM KODLARININ FPGA ÜZERİNDE YUMUŞAK ÇÖZÜMÜ Sanlı, Mustafa Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Ali Özgür YILMAZ Eylül 2005, 79 sayfa Bugünün dünyasında, yüksek hızda hatasız veri aktarımı ve depolama, teknolojinin birçok alanında gereklidir. Veri yollarında yer alan gürültü ve depolama araçlarındaki okuma-yazma hataları veri kaybına ve düşük hızda veri aktarımına sebep olmaktadır. Bu sorunları çözebilmek için alman bilgideki hata oram en aza indirilmelidir. Hataları algılamak ve düzeltmek için hata düzeltme kodları kullanılmaktadır. vıTurbo kodlama, çeşitli komünikasyon sistemlerinde yaygın olarak kullanılan, etkili bir hata düzeltme metodudur. Turbo kodlamada, aktarılacak olan veriye bazı fazlalıklar eklenir. Bu eklenen fazla bilgi, orijinal verinin alman veriden elde edilmesinde kullanılır. MAP algoritması en yaygın kullanılan yumuşak çözüm algoritmalarından biridir. Bu tezde, MAP algoritmasının donanımsal gerçeklenmesi yapılmıştır. MAP çözümü, FPGA üzerinde doğrulanmıştır. Bu çalışma Virtex2Pro üzerinde yapılmıştır. Algoritma VHDL diliyle yazılmıştır. Bir MAP çözücüsü tasarlanmış ve çalışması doğrulanmıştır. Ayrıca, birçok MAP çözücüsü aynı anda çalıştırılarak bir evrişimsel çarpım çözücü de gerçeklenmiştir. Alan ve hız sınırları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOFT DECODING OF CONVOLUTIONAL PRODUCT CODES ON AN FPGA PLATFORM Sanlı, Mustafa M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ali Özgür YILMAZ September 2005, 79 pages In today's world, high speed and accurate data transmission and storage is necessary in many fields of technology. The noise in the transmission channels and read-write errors occurring in the data storage devices cause data loss or slower data transmission. To solve these problems, the error rate of the received information must be minimized. Error correcting codes are used for detecting and correcting the errors. IVTurbo coding is an efficient error correction method which is commonly used in various communication systems. In turbo coding, some redundancy is added to the data to be transmitted. The redundant data is used to recover original data from the received data. MAP algorithm is one of the most commonly used soft decision decoding algorithms. In this thesis, hardware implementation of the MAP algorithm is studied. MAP decoding is verified on an FPGA. Virtex2Pro is the platform of choice in this study. The algorithm is written in the VHDL language. A MAP decoder is designed and its operation is verified. Using many MAP decoders concurrently, a convolutional product decoder is implemented as well. Area and speed limitations are discussed.