Remote sensing study of sürgü fault zone: Malatya, Turkey
Sürgü fay zonunun uzaktan algılama ile çalışılması: Malatya, Türkiye
- Tez No: 167300
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURETDİN KAYMAKÇI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
 - Anahtar Kelimeler: Sürgü Fay Zonu, Sağ Yanal Doğrultu Atımlı Fay Kuşağı, Uydudan Uzaktan Algılama, Hava Fotoğrafları, Kinematik, Sürgü Fault Zone, Dextral Strike-Slip Fault Zone, Satellite Remote Sensing, Aerial Photographs, Kinematics
 - Yıl: 2005
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, Landsat TM, ASTER ile birlikte Shuttle Radar Topography Mission'dan elde edilen Sayısal Yükseklik Modeli ve stereo-hava fotoğrafları kullanılarak Sürgü Fay Kuşağının (SFK) geometrisi, deformasyon mekanizması ve kinematği araştırılmıştır. Bu veri setleri, bölgesel çizgiselliklerile ilişkili bilgilerin ve SFK'nın tektono-morfolojik karakteristiğinin çıkarılması amacı ile kullanılmıştır. Çeşitli görüntü isleme ve Kontrast iyileştirme, temel bileşen analizi, dekorelasyon analizi ve renk kombinasyonları gibi görüntü iyileştirme teknikleri kullanılmış, el ile, yarı-otomatik ve otamatik olmak üzere üç değişik yaklaşım çizgisellikleri belirlemek amacı ile kullanılmıştır. Daha sonra otomatik olmayan (el ile) ve otomatik yöntemler ile ASTER ve Landsat TM görüntülerinden elde edilen çizgisellikler üst üste çakıştırılarak sonuç çizgisellik haritası elde edilmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki, otomatik yöntem ile elde edilen çizgiselliklerin sayısı ve toplam uzunluğu diğer yaklaşımlar kullanılarak elde edilenlerden daha fazla olmasına karşın otomatik olmayan yöntem için çakışan çizgiselliklerin yüzdesi otomatik yönteme göre daha yüksektir. Bu durum otomatik yöntemlerin insan etkisi ile oluşmuş çizgisel yapıların ayırt edemediğini göstermiştir ki, çok sayıda çizgisellik belirlenmesi ve az oranda çakışmanın olması bu durumun sonucudur. vıYapılan detaylı analizler göstermiştir ki, SFK büyük ölçekte doğrultu atımlı faylarda ortak olan deformasyon yapıları göstermektedir, örneğin; basınç sırtları, fay kontrollü çizgisel vadiler, ötelenmiş nehir yatakları, dönmüş bloklar ve uyumsuz stratigrafik birimler gibi. Yukarda bahsedilen özelliklere ek olarak, fay kayma verileri kullanılarak yapılan kinematik analizler göstermektedir ki SFK ters kayma birleşenli sağ yanal doğrultu-atımlı bir fay kuşağıdır ve fay boyunca birkimli yer değiştirme 2 km'den fazladır.
Özet (Çeviri)
The geometry, deformation mechanism and kinematics of the Sürgü Fault Zone is investigated by using remotely sensed data including Landsat TM and ASTER imagery combined with SRTM, and stereo-aerial photographs. They are used to extract information related to regional lineaments and tectono-morphological characteristics of the SFZ. Various image processing and enhancement techniques including contrast enhancement, PCA, DS and color composites are applied on the imagery and three different approaches including manual, semi automatic and automatic lineament extraction methods are followed. Then the lineaments obtained from ASTER and Landsat imagery using manual and automatic methods are overlaid to produce a final lineaments map. The results have indicated that, the total number and length of the lineaments obtained from automatic is more than other methods while the percentages of overlapping lineaments for the manual method is more than the automatic method which indicate that the lineaments from automatic method does not discriminate man made features which result more lineaments and less overlapping ratio with respect to final map. IVIt is revealed from the detail analysis that, the SFZ displays characteristic deformation patterns of strike-slip faults, such as pressure ridges, linear fault controlled valleys, deflected stream courses, rotated blocks and juxtaposition of stratigraphical horizons in macroscopic scale. In addition to these, kinematic analyses carried out using fault slip data indicated that the Sürgü Fault Zone is dextral strike-slip fault zone with a reverse component of slip and cumulative displacement along the fault is more than 2 km.