Lineament analysis from satellite images, north-west of Ankara
Uydu görüntülerinden çizgisellik analizi, Ankara kuzey-batı'sı
- Tez No: 167301
- Danışmanlar: PROF.DR. VEDAT TOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Çizgisellik analizi, otomatik çizgisellik çıkarımı, manuel yöntemle çizgisellik çıkarımı, Türkiye vıı, Lineament analysis, automated extraction, manual extraction, Turkey
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
oz UYDU GÖRÜNTÜLERİNDEN ÇİZGİSELLİK ANALİZİ, ANKARA KUZEY-BATI'SI SARP, Gülcan Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri E. A.B.D. Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vedat TOPRAK Eylül 2005, 76 sayfa Bu çalışmanın amacı fayların daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamak amacı ile uydu görüntülerinden çizgiselliklerin çıkarılmasıdır. Bu çalışmada çizgisellikler otomatik ve otomatik olmayan yöntemler kullanılarak Landsat uydu görüntüsünden çıkarılmıştır. Otomatik olmayan yöntemler için dört metot kullanılmıştır. (Filitreler, Temel Bileşenler Analizi, bantların bölünmesi ve renk bileşenleri). Otomatik ve otomatik olmayan yöntemler kullanılarak belirlenen çizgiselliklerin karşılaştırılması sonucunda otomatik olmayan yöntemin daha iyi sonuçlar verdiği belirlenmiştir. Otomatik olmayan yöntemler kullanılarak elde edilen çizgisellik haritası bölgede daha önceden yapılmış sekiz farklı çalışmadan derlenen fay haritası ile karşılaştırılmıştır. Yapılan çalışmanın doğruluğu tüm alan için %38,69 olup kuzey anadolu fay zonu (KAF) civarında %50,28'e yükselmektedir. vıÇizgiselliklerin uzunluklarına, yoğunluklarına ve yönelimlerine göre değerlendirilmesi sonucunda: a) bölgede KAF'dan başka fay zonlarının olduğu belirlenmiştir, b) saha çalışmaları ile yapılan fay haritalarında belirlenememiş birçok fay parçası belirlenmiştir, c) çizgiselliklerin başlıca yönelimlerinin KD-GB (KAF'a paralel) olmasına rağmen KB- GD eğilimli ikinci bir yönelim gösterdikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LINEAMENT ANALYSIS FROM SATELLITE IMAGES. NORTH-WEST OF ANKARA Sarp, Gülcan M.Sc, Department of Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor: Prof. Dr. Vedat TOPRAK September 2005, 76 pages The purposes of this study are to extract lineaments from satellite images in order to contribute to the understanding of the faults. Landsat image is used for the analysis which is processed for both automated and manual extraction. During manual extraction four methods (filtering, PCA, band rationing and color composites) are used. Comparison of the two output maps indicated that manual extraction produced better results. Manually extracted lineament map is tested with the fault map of the area compiled from eight studies. The accuracy of the lineament map for the whole area is 38.69 % which increases to 50.28 % in the vicinity of North Anatolian Fault Zone (NAFZ). Evaluation of the length, density and orientation of the lineaments indicated that: a) there are fault zones in the area other than the NAFZ, b) Several fault segments are IVidentified in the region which are absent in the fault map due the difficulty in mapping during the field studies; c) the dominant lineament trend is NE-SW (parallel to the NAFZ), however, a second trend is obvious in NW-SE direction.