Constant voltage, constant frequency operation of a self-excited induction generator
Kendinden uyartımlı asenkron generatörün sabit gerilim, sabit frekans altında çalışması
- Tez No: 167311
- Danışmanlar: PROF.DR. YILDIRIM ÜÇTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Asenkron generatörü, kendinden uyartım, değişken hız, sabit gerilim, sabit frekans, rüzgar türbini, tristör kontrollü reaktör, matlab vıı, Induction generator, self-excitation, variable speed, constant voltage, constant frequency, wind turbine, thyristor controlled reactor, matlab
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
öz KENDİNDEN UYARTIMLI ASENKRON GENERATÖRÜN SABİT GERİLİM, SABİT FREKANS ALTINDA ÇALIŞMASI Çalışkan, Ahmet Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ Eylül 2005, 130 sayfa Bu tezde, kendinden uyarumlı asenkron generatörü için MaÜab/Simulink ile denetim şemaları geliştirilmiştir. Kendinden Uyarumlı Asenkron generatörü, sabit gerilim- sabit frekansta çalışan ve şebekeden bağımsız bir yükü besleyen bir güç kaynağı olarak düşünülmüştür. Asenkron generatörün bir rüzgar türbini tarafından sürüldüğü varsayılmıştır. Denetim şemalarının amacı, rüzgar hızı ve/veya yükteki değişimlere karşın asenkron generatörün sabit gerilim-sabit frekansta çalışmasını sağlamaktır. Kendinden uyarumlı asenkron generatörün genel modelinden, sistemin çalışma prensipleri ve rüzgar/yük değişimlere olan dinamik tepkileri incelenmiştir. Hem sincap kafesli asenkron generator hem de bilezikli asenkron generator için farklı tiplerde denetim yöntemleri geHştirilmiştir. Değişken hızlı asenkron generatörün sabit gerilim-sabit frekansta çalışması için iki adet denetim döngüsü gerekmektedir, biri gerilim regülasyonu için, diğeri frekans regülasyonu için. Elde edilen denetim döngüleri ile, kendinden uyarumlı asenkron generatörün sabit gerilim-sabit frekansta çalışmasının benzetimi yapılmıştır. Benzetimde; a) sincap kafesli doyumlu asenkron vımakine, b) frekans kontrolü için kullanılan sabit kondansatör ile tristör kontrollü reaktör ve c) gerilim kontrolü için kullanılan statora bağlı anahtarlanabilen harici dirençler kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSTANT VOLTAGE, CONSTANT FREQUENCY OPERATION OF A SELF-EXCITED INDUCTION GENERATOR Çalışkan, Ahmet M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ September 2005, 130 pages In this thesis, control schemes for the self-excited induction generator are developed with Matiab/Simulink. Self-excited induction generator is considered as a constant voltage-constant frequency supply for an isolated load. A wind turbine is assumed to be the variable-speed drive of the induction generator. Control schemes aim to ensure a constant voltage-constant frequency operation of the induction generator in case of the variations in the wind speed and/or the load. From the general model of the self-excited induction generator, the characteristics of the system and the dynamic responses of the system in case of any disturbance are examined. Next, the control strategies are developed both for the squirrel-cage rotor induction generator and for the wound-rotor induction generator. Two control loops are necessary for constant voltage-constant frequency operation of a variable speed induction generator, one for the voltage regulation and the other for the frequency regulation. After developing the control loops, constant voltage-constant frequency operation of the self-excited induction generator is simulated with a cage type IVsaturation adaptive induction generator, a fixed capacitor with thyristor controlled reactor (TCR) used for frequency regulation and switched external resistors connected to the stator terminals used for voltage regulation.