Lowpass broadband harmonic filter design
Güç doğrultucuları için geniş bantlı harmonik filtrelerinin tasarımı
  1. Tez No: 167310
  2. Yazar: HAZEM ZUBI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET MASUM HAVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: HAS (ASD), genişbant, tasarım, sürücü, filtre, harmonik, güç katsayısı, doğrultucu, THB (THD), ASD, broadband, design, drive, filter, harmonic, power factor, rectifier, THD. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
öz GÜÇ DOĞRULTUCULARI İÇİN GENİŞBANTLI HARMONÎK FİLTRELERİNİN TASARIMI Zubi, Hazem Yüksek Lisans, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ahmet M. Hava Eylül 2005, 192 sayfa Bu tezde, üç fazlı diyotlu köprü doğrultucu girişli hız ayarlı elektrik motor sürücülerin girişinde kullanılan geliştirilmiş geniş bantlı harmonik filtresinin tasarımı için analitik bir yöntem sunulmuştur. Bu yöntem, filtre ve doğrultucunun frekans dömeninde modellenmesi temeline dayanmaktadır. Yöntemin başarısı, yük akımının harmoniklerinin yüksek doğrulukla temsil edilmesine dayanır. Harmoniklerin doğrulukla temsil edilmesiyle, harmonik ve temel bileşen eşdeğer devreleri kullanılarak akım ve gerilimler analitik olarak hesaplanmaktadır. Böylece filtrenin boyutu ve başarımı eniyileştirilebilmektedir. Analitik yöntem, bilgisayar benzetimleri ve Iaboratuvar çalışmalarıyla doğrulanmıştır. Ayrıca, üç fazlı diyotlu köprü doğrultucu girişli hız ayarlı elektrik motor sürücülerinin girişlerinde kullanılan çeşitli pasif harmonik filtrelerinin başarımları karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma yapılırken, giriş akımı toplam harmonik bozulması, giriş güç katsayısı, doğrultucu geriliminin regülasyonu, enerji verimliliği, boyut ve maliyet gibi özellikler dikkate alınmıştır. Paralel/seri rezonans problemleriyle ilgili sorunlar değerlendirilmiş ve dengesizlik durumundaki başarım incelenmiştir. Karşılaştırma, analize ve bilgisayar benzetimlerine dayalı olarak yapılmış ve Iaboratuvar çalışmalarıyla sonuçlar doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LOWPASS BROADBAND HARMONIC FILTER DESIGN Zubi, Hazem M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ahmet M. Hava September 2005, 192 pages In this thesis an analytical design method of the improved broadband passive harmonic filter (IBF) for three phase diode rectifier front-end type adjustable speed drives is presented. The method is based on frequency domain modeling of the rectifier and filter. The success of the method involves accurate representation of the load harmonics. With the harmonics well defined, the harmonic and fundamental frequency equivalent circuits are utilized to analytically calculate the voltages/currents. Thus, the size and the performance of the filter can be optimized. The analytical method is verified via computer simulations and laboratory experiments. Also a performance comparison of various passive harmonic filters for three-phase diode rectifier front-end type adjustable speed drives is provided. The comparison involves the input current total harmonic distortion, input power factor, rectifier voltage regulation, energy efficiency, size, and cost. The parallel/series harmonic resonance problem related issues are addressed and unbalanced operation performance investigated. The comparison is based on analysis and computer simulations and the results are validated by laboratory experiments.