Frame synchronization in OFDM systems
OFDM sistemlerinde çerçeve eşzamanlaması
  1. Tez No: 167326
  2. Yazar: HAKAN YESARİ GÜRSAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ENGİN TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: OFDM, sembol eşzamanlaması, 802.11a, kanal kestirimi, OFDM, symbol synchronization, 802.1 la, channel estimation IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
oz OFDM SİSTEMLERİNDE ÇERÇEVE EŞZAMANLAMASI Gürsan, Hakan Yesari Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. T.Engin Tuncer Aralık 2004, 86 sayfa Bu tezde, Dikgen Frekans Bölüşümlü Çoklama (OFDM) sistemlerindeki çerçeve eşzamanlaması ve kanal kestirimi problemini inceledik. Çerçeveleme hatası simgeler arasında ciddi karışmaya yol açacağından ve alt taşıyıcılar arasındaki dikgenliği bozacağından OFDM alıcısında çerçeve eşzamanlılığı başarılmalıdır. Ayrıca, kanal etkileri doğru sembolleri elde etmek için telafi edilmelidir. OFDM yapısı içindeki dönemliliğe dayanan en büyük olabilirlik eşzamanlayıcısı ve özel bir eğitme simgesi kullanan sağlam eşzamanlayıcı dahil olmak üzere çeşitli çerçeve eşzamanlama algoritmalarını inceledik. Bu algoritmalar toplanır beyaz Gauss gürültülü (AWGN) ve Rayleigh sönümlü çok-yollu kanallarda değerlendirilerek performansları simgeler arası karışmasız eşzamanlama yüzdesi, ortalama karesel hata ve simge hata oranı üzerinden karşılaştmlmıştır. Bu algoritmaları eşzamanlama için ayrılmış eğitme sembollerinden faydalanan standart sistemle karşılaştırmak için IEEE 802.11a çerçeve yapısı kullanılmıştır. Kanal gecikme yayılmasının etkilerinden kaçınmak amacıyla çerçeve başlatma kestirimlerinde ayar yapılması gerektiği gösterilmiştir. Simge sınırları, simgeler arası karışma olmayacak şekilde seçildikçe ideal eşzamanlamanın gerekmediği ve simgeler arası karışmasız eşzamanlamanın getirdiği hataların aynı sembol sınırlarına dayanarak yapılan kanal kestirimi ve denkleştirme ile telafi edilebileceği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FRAME SYNCHRONIZATION IN OFDM SYSTEMS Gürsan, Hakan Yesari M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. T.Engin Tuncer December 2004, 86 pages In this thesis, we considered the problem of frame synchronization and channel estimation in Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM) systems. Since framing error may cause severe ISI and may disturb the orthogonality of the subcarriers, frame synchronization must be accomplished at the OFDM receiver. Furthermore, the effects of channel must be compensated to obtain the symbols accurately. We investigated several frame synchronization algorithms including a maximum likelihood (ML) synchronizer which relies on the periodicity induced in the OFDM structure, and a robust synchronizer which uses a special training symbol. These algorithms are evaluated in AWGN and Rayleigh fading multipath channels and performances are compared in terms of percentage of ISI-free synchronization, mean squared error and symbol error rate. The IEEE 802.11a framework is used to compare these algorithms with the standard system which utilizes training symbols dedicated for synchronization. It is shown that an adjustment for the frame start estimates must be done to avoid the effects of the channel delay spread. It is also pointed that ideal synchronization is not necessary unless symbol boundaries are detected inside an ISI-free region and the error aroused in ISI-free synchronization can be compensated by applying channel estimation and equalization regarding the same symbol boundaries.