Motion compensated 3-dimensional wavelet transform based video compression and coding
Hareket dengelemeli üç boyutlu dalgacık dönüşüm tabanlı video sıkıştırma ve kodlama
  1. Tez No: 167325
  2. Yazar: AYDIN BİÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYDIN ALATAN, PROF.DR. ZAFER ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üç Boyutlu Dalgacık Dönüşümü, Hareket Dengeleme, İki Boyutlu Hiyerarşik Grup Ayrıştırması, Video Kodlama, Video Sıkıştırma vıı, 3-D Wavelet Transform, Motion Compensation, SPIHT, Video Coding, Video Compression
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
oz HAREKET DENGELEMELİ ÜÇ BOYUTLU DALGACIK DÖNÜŞÜM TABANLI VİDEO SIKIŞTIRMA VE KODLAMA BİÇER, Aydın Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Zafer ÜNVER Ortak Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Aydın ALATAN Ocak 2005, 174 sayfa Bu tezde, üç boyutlu dalgacık dönüşüm tabanlı, düşük bit hızlı video kodlanma sistemi üzerinde çalışılmıştır. Hareket dengelemeli dalgacık dönüşüm tabanlı kodlama sistemleri öncelikli hedefler arasında yer alsa da, bu yöntemi kullanmayan hareket dengelemesiz sistemler de eş değerde ele alınmıştır. Üç boyutlu dalgacık dönüşüm algoritması“video karelerinin gruplandırılması”kavramına dayanmaktadır. Sekizli video karelerden oluşan gruplar, zaman ve video kare boyutlarında kaba ve ayrıntılı kısımlarına aynştırılmıştır. Ayrıştırma işleminde dikgen ve çift dikgen dalgacık süzgeçlerinden faydalanılmıştır. Dönüşüm katsayıları,“İki Boyutta Hiyerarşik Grup Ayrıştırması”olarak adlandırılan gömülü imge kodlama tekniği kullanılarak kodlanmıştır. Kodlama, bu tekniğin doğası gereği grup içindeki her bir video karesi üzerinde ayrı yapılmıştır. vıYeniden oluşturma evresinde, sırasıyla "İki Boyutta Hiyerarşik Grup Ayrıştırması''' kod çözümleme algoritması ve dalgacık sentez süzgeçleri kullanılmıştır. Yeniden oluşturulan karelerin niteliğinin belirlenmesi için işaret gürültü oranları kullanılmıştır. Çalışmalar, bir çok etmenin arasında, işaret sıkıştırması ve gürültü seviyeleri üzerinde en baskın etmenin çok-seviyeli aynştırma/oluşturma yaklaşımı olduğunu göstermiştir. 1:9 oranında sıkıştırılan kodlanmış videoların, en iyi durumlarda yaklaşık 30 dB işaret gürültü seviyesinde yeniden oluşturulduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MOTION COMPENSATED THREE DIMENSIONAL WAVELET TRANSFORM BASED VIDEO COMPRESSION AND CODING BİÇER, Aydın M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Prof. Dr. Zafer ÜNVER Co-Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Aydın ALATAN January 2005, 174 pages In this thesis, a low bit rate video coding system based on three- dimensional (3-D) wavelet coding is studied. In addition to the initial motivation to make use of the motion compensated wavelet based coding schemes, the other techniques that do not utilize the motion compensation in their coding procedures have also been considered on equal footing. The 3-D wavelet transform (WT) algorithm is based on the“group of frames”(GOF) concept. The group of eight frames are decomposed both temporally and spatially to their coarse and detail parts. The decomposition process utilizes both orthogonal and bi-orthogonal wavelet analysis filters. The transform coefficients are coded using an embedded image coding algorithm, called the“Two- Dimensional Set Partitioning in Hierarchical Trees”(2-D SPIHT). Due to its nature, the 2-D SPIHT is applied to the individual subband frames. IVIn the reconstruction phase, the 2-D SPIHT decoding algorithm and the wavelet synthesis filters are employed, respectively. The Peak Signal to Noise Ratios (PSNRs) are used as a quality measure of the reconstructed frames. The investigations reveal that among several factors, the multi-level (de)composition is the dominant one effective both on the signal compression and the PSNR level. The encoded videos compressed to the ratio of 1 :9 are reconstructed with the PSNR of about 30 dB in the best cases.