Priority based multi-constrained quality of service routing in military applications
Askeri uygulamalarda çağrı önceliğine dayalı çoklu kısıtlamalı servis kalitesi yönlendirmesi
  1. Tez No: 167354
  2. Yazar: BORA ARAZ
  3. Danışmanlar: DR. ALTAN KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Servis kalitesine göre yönlendirme, önceliğe göre yönlendirme, çoklu kısıtlamalı yönlendirme, QoS routing, priority based routing, multi-constrained routing. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enformatik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZ ASKERİ UYGULAMALARDA ÇAĞRI ÖNCELİĞİNE DAYALI ÇOKLU KISITLAMALI SERVİS KALİTESİ YÖNLENDİRMESİ Araz, Bora Yüksek Lisans, Bilişim Sistemleri Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Altan Koçyiğit Ağustos 2005, 47 sayfa Bu tez ağ askeri uygulamalar bağlamında çoklu kısıtlamalı ağlarda uygun yol bulma için yeni bir yönlendirme algoritması önermektedir. Algoritmanın asıl amacı ağ trafiğini servis kalitesi gereksinimlerine göre askeri parametreler kullanarak yönetmektir. Algoritma esas olarak çağrı önceliğine dayanmaktadır. Yol seçmede servis kalitesi parametreleri olarak bant genişliği, gecikme ve hata oram esas alınmıştır. Gelen istek için uygun bir yol bulunamadığı takdirde, mevcut bağlantılardan daha düşük önceliklere sahip olanlar, daha yüksek öncelikli isteklere yer açmak maksadıyla kırılabilir. Bu durumda öncelik ve bant genişliği masraf hesaplamada karar verici parametreler olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRIORITY BASED MULTI-CONSTRAINED QUALITY OF SERVICE ROUTING IN MILITARY APPLICATIONS Araz, Bora M.Sc. Department of Information Systems Supervisor: Dr. Altan Koçyiğit August 2005, 47 pages This thesis proposes a new algorithm for multi-constrained Quality of Service Optimal Path Routing in the context of military applications. The objective of our routing algorithm is to manage network traffic according to quality of service requirements of connection requests using military metrics. The algorithm is mainly based on communication priority. The QoS metrics such as bandwidth, delay and packet loss ratio are considered as basic metrics on path finding. If there is no suitable path for the request, some existing connections with lower priorities may be broken to make space for a higher priority level connection request. In this case, priority and bandwidth are used as decisive metrics in cost computation.