Software project scheduling, software project performance measurement and control
Yazılım projesi çizelgeleme, yazılım projelerinde performans ölçümü ve kontrol
  1. Tez No: 167353
  2. Yazar: YUSUF KANIK
  3. Danışmanlar: DR. ALTAN KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılım Projesi Çizelgeleme, Kaynak Kabiliyeti, Geliştirme Maliyetleri, Kazanılmış Değer Metodu vıı, Software Project Scheduling, Resource Capability, Development Costs, Earned Value Method
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enformatik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET YAZILIM PROJESİ ÇİZELGELEME, YAZILIM PROJELERİNDE PERFORMANS ÖLÇÜMÜ ve KONTROL Kanık, Yusuf Bilişim Sistemleri, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Dr. Altan Koçyiğit Temmuz 2005, 120 sayfa Bu tez yazılım projeleri çizelgeleme ve kazanılmış değer metodunun yazılım projelerine uygulanması üzerine bir çalışmadır. Çalışmanın sonucunda yazılım projesi çizelgeleme problemleri için bir çözüm önerilmiştir. Çözümün özünü tam sayı programlama metodu ile geliştirilmiş bir matematiksel formülasyon oluşturmaktadır. Formülasyon direkt işçilik maliyeti, endirekt maliyetler ve gecikme cezalarından oluşan geliştirme maliyetlerini minimize etmeyi amaçlamaktadır. Diğer yaklaşımlar çoğunlukla sadece bir kaynağın mevcut olup olmadığına odaklanırken geliştirilen formülasyon kaynaklar arasındaki kabiliyet ve uygunluk farklıklarını da dikkate almaktadır. Formülasyon zamanı kesikli kabul etmekte violup kapsanacak zaman aralığını girdi olarak almaktadır. Bu nedenle bu formülasyonu kullanarak geliştirilecek modellere, kapsanacak zaman aralığı girdisini sağlamak amacıyla sezgisel bir yaklaşım geliştirilmiştir. Geliştirilen sezgisel metodun mutlak optimum çizelgeye ulaşılmasını engellemediği gibi tam sayı programların çözüm sürelerini kısalttığı ispatlanmıştır. Geliştirilen matematiksel formülasyonu ve sezgisel metodu kullanarak farklı problemler için tam sayı programlar ve sezgisel çözümler üretebilen bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Ayrıca bu tez çalışması kapsamında, oluşturulan çizelgelerin maliyet ve zaman performansım takip ve kontrol etmek amacıyla yukarıda bahsedilen çizelgeleme çözümünü temel alan bir kazanılmış değer plan oluşturma metodu tarif edilmektedir. Metot proje yöneticilerine projelerinin durumlarını belirleyebilmeleri ve düzeltici bir tedbir gerekip gerekmediği kararını verebilmeleri konularında yardımcı olmayı hedeflemektedir. Önerilen metodun yanısıra literatürde açık bir şekilde ele alınmayan endirekt maliyetleri ve gecikme cezasından doğabilecek maliyetleri proje toplam maliyeti tahminine dahil etmek için yaklaşımlar tarif edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOFTWARE PROJECT SCHEDULING, SOFTWARE PROJECT PERFORMANCE MEASUREMENT and CONTROL Kanık, Yusuf M.S. in Information Systems Supervisor: Dr. Altan Koçyiğit July 2005, 120 pages This thesis is about software project scheduling and use of earned value method on software projects. As a result of the study, a solution for software project scheduling problems is proposed. A mathematical formulation, developed using integer programming method, is at the heart of the solution. Objective of the formulation is to minimize the development costs consisting of direct labor cost, indirect costs and probable penalty costs. The formulation takes the capability and compatibility variances among resources into account whereas contemporary approaches mostly focus on resource availability. Formulation is of type discrete time and takes the time span to be searched as input. Therefore a heuristic ivapproach has been developed for providing time span input to the models developed using the formulation. The heuristic approach has been proven to be calculating a time span that does not hinder achieving the absolute optimum schedule and shortens the solution time of the integer programs. The heuristic approach and problem formulation have been incorporated into a computer program that generates integer programs and heuristic solutions. This thesis also describes a method for preparing an earned value plan, based on the scheduling solution defined. The method aims to help project managers in determining the status of their projects and deciding whether any corrective action is required or not. Besides the method, approaches for incorporating indirect costs and penalty costs, which are not explicitly discussed in literature, into final cost estimation have been described.