A layerwise approach to modeling piezolaminated plates
Piezoelektrik katmanlı plakaların tabakasal yaklaşımla modellenmesi
- Tez No: 167368
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. OZAN TEKİNALP
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Sonlu Elemanlar Yöntemi, Çok Katmanlı Plakalar, Piezoelektrik, Çok Amaçlı Eniyileme, Seçici Yapıştırma, Finite Element Method, Laminated Plates, Piezoelectric, Multi- Objective Optimization, Selective Bonding IV
 - Yıl: 2005
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 160
Özet
öz PIEZOELEKTRİK KATMANLI PLAKALARIN TABAKASAL YAKLAŞIMLA MODELLENMESİ Ertürk, Cevher Levent Doktora, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ozan Tekinalp Ocak 2005, 152 sayfa. Bu çalışmada, çok katmanlı plakalar üzerine yapıştırılmış piezoelektrik yamaların en iyi yerleşimi ve yapışkan alan geometrisinin, eyleyicinin etkisini artıracak şekilde eniyilenmesi incelenmiştir. Bütün katmanların ayrı bir plaka olarak varsayıldığı yeni bir sonlu elemanlar modeli geliştirilmiştir. Yapıştırıcı katman, dağınık yay sistemi olarak modellenmiştir. Bu şekilde katmanların birbirlerine göre dikey ve kayma hareketleri mümkün kılınmaktadır. Çeşitli örnek çalışmalar ile, yama ve ana yapı arasındaki ayrılmanın yapıştırıcı katmanda ortaya çıkan gerilmelere etkisi de incelenmiştir. Bir ve daha fazla amaçlı eniyileme problemleri, yama pozisyonları veya yapıştırma geometrisi tasarım parametresi alınarak çözülmüştür. Bu örneklerde, iki ve üçboyutlu Pareto sınırları elde edilmiştir. 'Araştır ve Sakla - Tavlama Benzetimi' eniyileme yöntemi, kesikli tasarım parametreleri kullanılabilecek şekilde uyarlanmıştır. Son olarak, çoklu soğutmalı çok amaçlı tavlama benzetimi eniyileme algoritması birden fazla amaçlı eniyileme problemleri için uyarlanmış ve örneklerde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A LAYERWISE APPROACH TO MODELING PIEZOLAMINATED PLATES Ertürk, Cevher Levent Ph.D. Department of Aerospace Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ozan Tekinalp January 2005, 152 pages. In this thesis, optimal placement of adhesively bonded piezoelectric patches on laminated plates and the determination of geometry of the bonding area to maximize actuation effect are studied. A new finite element model, in which each layer is considered to be a separate plate, is developed. The adhesive layer is modeled as a distributed spring system. In this way, relative transverse normal and shear motion of the layers are allowed. Effect of delamination on the adhesive layer stresses is also studied and investigated through several case studies. Optimization problems, having single and multiple objectives, are investigated for both actuator placement and selective bonding examples. In these case studies, 2D and 3D Pareto fronts are also obtained. 'Hide and Seek Simulated Annealing' method is adapted for discrete problems and used as the optimization technique for single-objective problems. Finally, Multiple Cooling Multi Objective Simulated Annealing optimization algorithm is adapted and used in multi-objective optimization case studies.