Perfect gas navier-stokes solutions of hypersonic boundary layer and compressions corner flows
Hipersonik sınır tabaka ve köşe akımlarının mükemmel gaz navier-stokes çözümü
- Tez No: 167382
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CEVDET ÇELENLİGİL, PROF.DR. MEHMET ŞERİF KAVSAOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hava ve Uzay Hekimliği, Air and Space Medicine
- Anahtar Kelimeler: SAD, Navier-Sokes, Laminer, Hipersonik Akım, Şok Dalgası, Sınır Tabaka, Akışmazlık Etkileşimi, Düz Levha, Sıkıştırma Köşesi, CFD, Navier-Stokes, Laminar, Hypersonic Flow, Shock Wave, Boundary Layer, Viscous Interaction, Flat Plate, Compression Corner. iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
öz HİPERSONİK SİHİR TABAKA VE KÖŞE AKIMLARIMIN MÜKEMMEL GAZ NAVIER-STOKES ÇÖZÜCÜ Aziz, Şaduman Doktora, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Cevdet Çelenligil Yardımcı Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Mehmet Ş. Kavsaoğlu Eylül 2005, 227 sayfa Bu tezin amacı, yüksek sıcaklıkta olan laminer, hipersonik özelliklerdeki mükemmel gaz akımlarının sayısal çözümlemelerinin yapılmasıdır. Üç boyutlu Reynolds ortalamaiı, ince tabaka sıkıştırılabiiir Navier-Stokes denklemleri çözülmüştür. Alt Üst - Değişken Doğrultulu Kapalı (LU-ADI) adı verilen ayrıştırmalı akış yönlü sonlu fark yaklaşımı kullanılmıştır. Sekiz değişik akım ve duvar şartları kullanılarak düz plaka ve değişik açılı sıkıştırma köşelerinde (0W=5°, 10°, 14°, 15°, 16°, 18° ve 24°) laminer, hipersonik, yüksek sıcaklık özelliklerindeki mükemmel gazların sayısal çözümü sunulmuştur. Çözümler sırasında, havanın akışmaziığı (viskozitesi) 1000°K'e kadar olan sıcaklıklar için Sutherland formülü ile, 1000°K ile 5000°K arasındaki sıcaklık bölgesi için ise Svehla'nın hesaplamalarına uyarlanan bir eğri yardımı ile hesaplanmıştır. TJTo oranının ısı transferi, yüzey basınç dağılımı ve sınır tabakası değişkenleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ayrıca, sıkıştırma köşesi açısının (8W), geniş ayrılma bölgelerini de ihtiva eden kuvvetli şok dalgası / sınır tabakası etkileşimleri üzerindeki etkileri de incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar mevcut deneysel veriler, sayısal sonuçlar ve teoriler ile karşılaştırmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFECT GAS NAVIER-STOKES SOLUTIONS OF HYPERSONIC BOUNDARY LAYER AND COMPRESSION CORNER FLOWS Aziz, Şaduman Ph.D., Department of Aerospace Engineering Supervisor : Prof. Dr. Cevdet Çeienîigil Co-Supervisor: Prof.Dr. Mehmet Ş. Kavsaoğlu September 2005, 227 pages The purpose of this thesis is to perform numerical solutions of hypersonic, high temperature, perfect gas flows over various geometries. Three dimensional, thin layer, compressible, Navier-Stokes equations are solved. An upwind finite difference approach with Lower Upper-Alternating Direction Implicit (LU-ADI) decomposition is used. Solutions of laminar, hypersonic, high temperature, perfect gas flows over flat plate and compression corners (0W=5°, 10°, 14°, 15°, 16°, 18° and 24°) with eight different free-stream and wall conditions are presented and discussed. During the analysis, air viscosity is calculated from the Sutherland formula up to 1000°K, for the temperature range between 1000 °K and 5000 °K a curve fit to the estimations of Svehla is applied. The effects of Ty/T0 on heat transfer rates, surface pressure distributions and boundary layer characteristics are studied. The effects of comer angle (6W) on strong shock wave/boundary layer interactions with extended separated regions are investigated. The obtained results are compared with the available experimental data, computational results, and theory.