Reading/Unfolding architectural form: An inquary into the venice hospital project by le corbusier
Mimari formu okumak/açımlamak: Le Carbuser'in Venedik Hastanesi projesiyle ilgili bir araştırma
- Tez No: 167381
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EMEL AKÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Le Corbusier, Venedik Hastanesi, form analizi, teknik ve materyal, doku- bina, Le Corbusier, Venice Hospital, formal analysis, device and material, mat-building
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
öz MİMARİ FORMU OKUMAK/AÇIMLAMAK: LE CORBUSÎER'NİN VENEDİK HASTANESİ PROJESİYLE İLGİLİ BİR ARAŞTIRMA Çınar, Sinem Doktora, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Emel Aközer Eylül 2005, 162 sayfa Bu çalışma Le Corbusier'nin Venedik Hastanesi projesinin seçilmiş okumalarına odaklanarak mimari form okumanın üretken boyutlarını tartışmayı amaçlar. Venedik Hastanesi'nin hem birbirini tamamlayan hem de birbirleriyle çelişen okumalarını sunarak, projenin formal organizasyonunda kullanılan farklı tasarım stratejilerini incelemektedir. Hem bir“alan”organizasyonu, hem de iyi tanımlanmış bir“nesne”karakteri taşıyan bir proje olarak Venedik Hastanesi bu iki kavramın zaman zaman vurgulanan farklılığının yeniden gözden geçirilmesini gerektirir. Çalışmada ilk olarak Venedik Hastanesi'ni bir“alan”ve/veya bir“doku-bina”olarak yorumlayan ve günümüzdeki form arayışları açısından önemini koruyan bir mimarlık yapıtı, bir paradigma olarak tartışan metinler ele alınmaktadır. Venedik Hastanesi projesinin kompleksitesi aynı zamanda başka okuma stratejilerine de izin vermektedir. Çalışma, Colin Rowe ve Fred Koetterln“Nesnenin Krizi: [Kentsel] Dokunun Açmazı”makalesinden yola çıkarak ve de Alan Colquhoun'un“Formel ve İşlevsel Etkileşimler”vimakalesindeki geometrik analize dayanarak, Venedik Hastanesi'nin nasıl“doku gibi davranan bir nesne”olarak yorumlanabileceğini tartışarak devam eder. Venedik Hastanesi'nde Colquhoun'un ortaya çıkardığı geometrik sistem Klaus-Peter Gasfin sunduğu“plan analizi”tekniği kullanılarak çözümlenmektedir. Venedik Hastanesi Colin Rovve ve Robert Slutzky'nin“Saydamlık”makalelerinde ortaya koyulan kavramsal çerçeve ışığında“saydam bir mekânsal organizasyon”örneği olarak da incelenmektir. Bu çalışma, Venedik Hastanesi projesinin okumalarından hareketle, mimarlık ve şehircilik arasında arabuluculuk eden tasarım araçlarını ve stratejilerini tartışmaya sunmaktadır. Bu araçlar Rus Formalistleri'nin geliştirdikleri“teknik”ve“materyal”kavramlarının ortaya koyduğu çerçeve ışığında incelenmektir. Bu çerçevede edebiyat eleştirisindeki formalist gelenek içinde başvurulan“teknik”ve“materyal”ilişkisinin örnek mimarlık yapıtlarının üretken ve kapsayıcı yorumuna katkısı da ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT READING/UNFOLDING ARCHITECTURAL FORM: AN INQUIRY INTO THE VENICE HOSPITAL PROJECT BY LE CORBUSIER Çınar, Sinem Ph.D., Department of Architecture Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Emel Aközer September 2005, 162 pages This study aims to discuss the generative possibilities of reading architectural form by focusing on selected interpretations of the Venice Hospital project by Le Corbusier. By presenting complementary and competing readings of the project, it examines different design strategies in the formal organization of the Venice Hospital. It shows that the Venice Hospital project, displaying the characteristics of both a“field”organization and a well- articulated object, demands a reconsideration of the occasionally overstated distinction between them. First, it introduces interpretations of the Venice Hospital as a field and/or mat-building phenomenon, which emphasize its relevance as a precedent for contemporary formal explorations. The complexity of the Venice Hospital project requires appealing to other reading strategies as well. Based on the discussion initiated by Colin Rowe and Fred Koetter in“The Crisis of the Object: The Predicament of Texture,”and owing to Alan Colquhoun's analysis of the project's ivgeometrical system in“Formal and Functional Interactions,”this study proceeds by exploring the way the Venice Hospital becomes“an object performing like a texture.”It attempts to decipher Colquhoun's remarks and his diagrams concerning the geometrical system through the technique of the“plan analysis”introduced by Klaus-Peter Gast. The Venice Hospital project is also studied as an example of transparent spatial organization, in light of the conceptual framework developed by Colin Rowe and Robert Slutzky in their“Transparency”articles. Starting from these interpretations of the Venice Hospital project, this study aims at bringing into discussion the nature of the devices or techniques of formal organization that can mediate between architecture and urbanism. These devices are examined in light of the framework constituted by the concepts of“device”and“material,”elucidated by the Russian Formalists. The“device and material relationship”that was invoked in the formalist tradition of literary criticism, is reformulated for the field of architecture, and it is discussed with its capacity to initiate generative and inclusive interpretations of works of architecture as precedents.