Ray based finite difference method for time domain electromagnetics
Zamansal elektromanyetik için ışın tabanlı sonlu farklar yöntimi
  1. Tez No: 167393
  2. Yazar: MEHMET ÇİYDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SENCER KOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geometrik Optik, Dalga cephesi, Işın, Kesinti, Sonlu Farklar, Taylor serisi, Geometrical Optics, Wave front, Ray, Discontinuity, Finite Differences, Taylor series. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
oz ZAMANSAL ELEKTROMANYETİK İÇİN IŞIN TABANLI SONLU FARKLAR YÖNTEMİ Çiydem, Mehmet Doktora, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. S. Sencer KOÇ Eylül 2005, 130 sayfa Bu çalışmada, Zamansal elektromanyetik için, yeni bir Işm Tabanlı sonlu farklar Yöntemi (ITZY) geliştirilmiştir. Hiperbolik Maxwell kısmi türev denklemlerini doğrudan çözmek yerine; Geometrik Optik araçları (dalga cepheleri, ışınlar) ve Taylor serisinden yarar lanılmıştır. Elektromanyetik alan kesintileri dalga cepheleri üzerinde bulunur ve ışm çizgileri boyunca yayılırlar. Bunlar, adi türev denklemleri olan taşıma denklemleri ile hesaplama ızgarasında taşınırlar. Daha sonra herhangi bir noktada, katsayıları bu kesintiler olan Taylor serisi marifetiyle zamansal elektromanyetik alan çözümleri oluşturulur. ITZY'de hesaplama ızgarasının dalga cepheleri ve ışınlar ile örtüşmesi gerekmektedir. ITZY tüm elektromanyetik problemleri ışınlar boyunca tek boyutlu probleme indirgemektedir. Bunun neticesi olarak, CFL kararlılık şartı ışın üzerinde hep eşitlik halinde tek boyutlu gerçeklenmiştir. ITZY'nin doğruluğu, hesaplama ızgarasının ve taşıma denklemlerinin sayısal çözümlerinin doğruluğuna bağlıdır. Homojen/inhomojen yönsüz ortamda benzetimler ile, yayılım, kınlım ve yansıma gibi temel elektromanyetik olaylar gösterilmiştir. Sonuçlar, ITZY'nin FDTD'de kalıtsal varolan sayısal saçınımı ortadan kaldırdığını ve etkin bir yöntem olarak gelecekte sayısal elektromanyetikte kullanı labileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RAY BASED FINITE DIFFERENCE METHOD FOR TIME DOMAIN ELECTROMAGNETICS Çiydem, Mehmet Ph.D., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Doç. Dr. S. Sencer KOÇ September 2005, 130 pages In this study, novel Ray Based finite difference method for Time Domain electromagnetics (RBTD) has been developed. Instead of solving Maxwell's hyperbolic partial differential equations directly, Geometrical Optics tools (wavefronts, rays) and Taylor series have been utilized. Discontinuities of electromagnetic fields lie on wavefronts and propagate along rays. They are transported in the computational domain by transport equations which are ordinary differential equations. Then time dependent field solutions at a point are constructed by using Taylor series expansion in time whose coefficients are these transported distincontinuties. RBTD utilizes grid structure conforming to wave fronts and rays and treats all electromagnetic problems, regardless of their dimensions, as one dimensional problem along the rays. Hence CFL stability condition is implemented always at one dimensional eqaulity case on the ray. Accuracy of RBTD depends on the accuracy of grid generation and numerical solution of transport equations. Simulations for isotropic medium (homogeneous/inhomogeneous) have been conducted. Basic electromagnetic phenomena such as propagation, reflection and refraction have been implemented. Simulation results prove that RBTD eliminates numerical dispersion inherent to FDTD and is promising to be a novel method for computational electromagnetics.