Invariant subspaces of positive operatiors on riesz spaces and observations on CD0 (K)-spaces
Riesz uzayları üzerindeki poizitif opertatörlerin değişmez alt-uzayları, ve CD0 (K)- uzayları üzerine gözlemler
- Tez No: 167392
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ERCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Riesz uzayı, pozitif operatör, zayıf-hemen hemen-sıfır-güçlülük, CDo(-K")-uzayı, Alexandroff kopyası, Riesz space, positive operator, weak quasinilpotence, CDo(^0-space, Alexandroff duplicate. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
Oz RIESZ UZAYLARI ÜZERİNDEKİ POZİTİF OPERATÖRLERİN DEĞİŞMEZ ALT-UZAYLARI, VE CDo(K)-VZAYLABI ÜZERİNE GÖZLEMLER Çağlar, Mert Doktora, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Zafer ERCAN Ağustos 2005, 29 sayfa Eldeki çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde lokal konveks katı Riesz uzayları üzerindeki pozitif operatörler ve operatör ailelerinin değişmez alt-uzayları incelenmiştir. Lokal konveks katı bir Riesz uzayı üzerinde zayıf-hemen hemen-sıfır- güçlü operatör kavramı tanıtılmış ve Banach örgüleri üzerinde tanımlı tek bir operatör için bilinen pek çok sonuç lokal konveks katı Riesz uzayları üzerindeki pozitif ya da pozitife-benzer operatör ailelerine genelleştirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde genelleştirilmiş Alexandroff kopyalan olarak bilinen uzaylar çalışılmış ve CD^tr(K, E)-tipi uzaylar tanıtılmıştır. Ardından CD^t(K, E)~ uzayının, if'nın genelleştirilmiş Alexandroff kopyası üzerindeki Eşdeğerli sürekli fonk siyonlar uzayı olarak temsil edilebileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract INVARIANT SUBSPACES OF POSITIVE OPERATORS ON RIESZ SPACES AND OBSERVATIONS ON C D0{K)-SPACES Çağlar, Mert Ph.D., Department of Mathematics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Zafer ERCAN August 2005, 29 pages The present work consists of two main parts. In the first part, invariant subspaces of positive operators and operator families on locally convex solid Riesz spaces are examined. The concept of a weakly-quasinilpotent operator on a locally convex solid Riesz space has been introduced and several results that are known for a single oper ator on Banach lattices have been generalized to families of positive or close-to-them operators on these spaces. In the second part, the so-called generalized Alexandroff duplicates are studied and CDj:^(K,E)-tyTpe spaces are investigated. It has then been shown that the space CDz^KjE) can be represented as the space of Ü7- valued continuous functions on the generalized Alexandroff duplicate of K.